Zelenszkij a G7-nek: Hány sürgős csúcstalálkozót kell még tartani az oroszok megállításához?

2022. március 24. – 22:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Videókonferencián jelentkezett be Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a G7 vezetők tanácskozására csütörtökön. Elmondta, szerinte mit kellene tenni az oroszok megállításához.

„A G7-et nemcsak nagyszerű hetessé, hanem békefenntartók nagyszerű csoportjává, nagyszerű hét békefenntartóvá tehetjük” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön videokonferencián a G7-országok vezetőinek.

“Mire van szükségünk? Ukrajna nagyon konkrétan válaszol erre a kérdésre. Minden héten fokoznunk kell az orosz agresszió elleni szankciókat, amíg az véget nem ér és a béke helyreáll” – mondta.

Zelenszkij megkérdezte a G7 vezetőit, hogy hány sürgős csúcstalálkozót kell tartani, amíg az Oroszország által okozott problémákat megoldják. „Az elmúlt években Oroszországnak annyi válságot és annyi instabilitást sikerült előidéznie, hogy ez vált a világ fő problémájává. Egy olyan probléma, amely csak fokozódik, mondta Zelenszkij a G7 ülésén.

Ukrajna elnöke figyelmeztette a G7-országokat, hogy Oroszország ukrajnai lépései globális élelmiszerválsághoz vezetnek.

Ez még csak a kezdet

„Oroszország lerombolta a globális biztonsági architektúrát, és erőteljes csapást mért a nemzetközi kapcsolatokra. De ez még csak a kezdet. Ezt a háborút globális élelmiszerválság követheti. Minél tovább nincs béke Ukrajna földjén, annál kevesebb élelmiszert kap a világpiac Ukrajnából, és Ázsia, Afrika, sőt Európa számos országa rendkívüli problémákkal küzdhet az alapvető élelmiszerekhez való hozzáféréssel és az élelmiszerárakkal kapcsolatban. Ez mindenképpen politikai destabilizációt fog eredményezni, és talán ez volt az orosz vezetés célja. Nem tudom” – mondta Zelenszkij.

„Azonnal cselekednünk kell. Azonnal meg kell állítanunk az orosz csapatokat, és ki kell küldenünk őket Ukrajnából. Azonnali békére van szükségünk, mielőtt a világ újabb problémákkal nézne szembe. Jobb most, amennyire csak lehet, szankciókat alkalmazni Oroszország ellen, hogy megállítsa katonai gépezetét, mint később a globális élelmiszerválság következményeinek kezelésére” – tette hozzá az ukrán elnök.

Mit kellene tenni?

Zelenszkij szerint teljes kereskedelmi embargóra van szükség, és arra, hogy Oroszország ne használhassa a GPS-rendszert.

„A példátlan kihívások teljes kereskedelmi embargót követelnek meg az Oroszországgal szemben, Oroszországot meg kell fosztani attól a lehetőségtől, hogy még a GPS-t is használja a háborúban. Fontos, hogy ez a rendszer ne segítsen orosz rakétáknak és bombáknak elpusztítani a békés városokat” – mondta Zelenszkij.

„Az orosz bankokat és főleg az Orosz Központi Bankot teljesen el kell zárni a globális pénzügyi rendszertől. A háborús bűnösöket pedig pénz nélkül kell hagyni, és befagyasztott vagyonukat is jóvátételre kell fordítani” – mondta a G7-országoknak.

„Ez a mi érdekünk, az önök érdeke,ez minden demokráciának az érdeke, mert a demokráciáknak képesnek kell lenniük megvédeni magukat. A szabadságot fel kell fegyverezni. Az életnek győznie kell a halál felett” – mondta Zelenszkij.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!