Kínai ENSZ-nagykövet: Nem szabad senkit arra kényszeríteni, hogy oldalt válasszanak a háborúban

2022. március 24. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zhang Jun, Kína ENSZ-nagykövete azt mondta az ENSZ-közgyűlésén, hogy az ukrajnai humanitárius helyzet egyre súlyosabb, de az országoknak nem szabad másokat arra kényszeríteniük, hogy oldalt válasszanak a konfliktusban.

„Az ukrajnai helyzet jelenlegi állapota széles körű nemzetközi aggodalmakat váltott ki, és ez az, amit Kína nem akar látni. Ukrajnával kapcsolatban Kína mindig is azt mondta, hogy tiszteletben kell tartani minden ország szuverenitását és területi integritását – mondta Zhang.

„A fejlődő országok, amelyek a világ többségét teszik ki, nem részesei ennek a konfliktusnak. Nem szabad bevonni őket a konfliktusba, és nem szabad rákényszeríteni őket, hogy elszenvedjék a geopolitikai konfliktusok és a nagyhatalmi rivalizálás következményeit. Az érintett országoknak nem szabad leegyszerűsítő megközelítést alkalmazniuk sem barátról, sem ellenségről, nem kényszeríthetnek egyetlen országot sem arra, hogy oldalt válasszanak".

Zhang Jun, Kína ENSZ-nagykövete – Fotó: Brendan McDermid / Reuters
Zhang Jun, Kína ENSZ-nagykövete – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Zhang hozzátette, hogy Kína „építő szerepet fog játszani a béketárgyalások elősegítésében”.

„Szívszorító látni a humanitárius helyzet folyamatos romlását Ukrajnában, valamint a konfliktus okozta civil áldozatokat és tömeges kitelepítéseket. Most az a legfontosabb, hogy az érintett felek tartsák fenn a maximális önmérsékletet, kerüljék el a több civil áldozatot, és mielőbb kössék meg a tárgyalásos tűzszünetet, különösen a nagyobb méretű humanitárius válság megelőzése érdekében" – tette hozzá. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!