Scholz: Moszkva alapjaiban sértette meg a nemzetközi rendszert, azonnal távozniuk kell a csapataiknak Ukrajnából

2022. március 24. – 17:39

frissítve

Scholz: Moszkva alapjaiban sértette meg a nemzetközi rendszert, azonnal távozniuk kell a csapataiknak Ukrajnából
Olaf Scholz a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szoros együttműködést kíván a mostani helyzet, ami megmutatta, hogy képesek vagyunk egységesen és határozottan fellépni – mondta Olaf Scholz német kancellár a G7-országok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója után.

A csúcs fő témája az ukrajnai orosz invázió, és az arra adott közös válasz volt – a vezető gazdasági hatalmak találkozójára pedig meghívták Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, videóban pedig bekapcsolódott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Európa vállait nehéz teher nyomja

Idén a német kancellár elnökölte a G7-eket, így elsőként Scholz nyilatkozott a csúcs után: „Addig tartjuk életben a szankciókat, ameddig szükségesek, és a hatásait folyamatosan értékeljük” – mondta a kormányfő.

„Ezek nehéz idők, főleg az ukrán állampolgároknak, akik azt tapasztalják, hogyan ment tönkre az elmúlt hetekben az életük. Szolidaritást vállalunk az ukrán néppel, és tiszteletet érdemelnek azok, akik bátran harcolnak az agresszor ellen.”

Scholz elmondta, hogy Zelenszkij elnök tájékoztatta őket a háború aktuális állásáról. Ezután megismételte a G7-ek követelését, miszerint az orosz csapatoknak távozniuk kell Ukrajnából: „Oroszország az Ukrajna ellen kirobbantott háborúval alapvetően sértette meg a világháborúk utáni nemzetközi rendszert. Felszólítjuk az orosz elnököt, hogy haladéktalanul állapodjon meg egy fegyverszünetről, és rendeljen el humanitárius folyosókat a civil lakosság kimenekítésére.”

A kancellár szerint csak az orosz csapatkivonás teremthet lehetőséget a konfliktus diplomáciai úton történő rendezésére. „Minden erőnket bevetjük, hogy Oroszországot visszakényszerítsük a diplomatikus megoldások útjára. A G7-ek tagjai komoly szankciókat rendeltek el, ezek működnek, és már rövid távon éreztetik erős hatásukat.”

Scholz szerint azonban további szankciókra van szükség – ezzel párhuzamosan pedig növelik majd a humatárius segítséget is Kijev felé: csak Németország 370 millió euróval növeli az Ukrajnának és a szomszédos országoknak nyújtott humanitárius segítségét.

„Arra kérjük a világ országait, csatlakozzanak a szankciókhoz, és vegyék ki a részüket a segítségnyújtásból. Európa vállait nehéz teher nyomja, éppen ezért globális fellépésre van szükség.”

„Vezető ipari hatalmakként kötelességünk befogadni azokat, akik elvesztették otthonukat, ezt minden G7-ország kötelességének érzi” – tette hozzá Scholz.

Mindent meg kell tenni egy éhínség kialakulása ellen

A német kancellár beszélt arról is, hogy komoly hatással van a nyersanyagok árára az oroszok által indított háború: „Ezt már érezzük az energia és az élelmiszerek árán. Ezért kell törekednünk arra, hogy minél kevésbé függjünk Oroszországtól az energia terén – ezen már hosszú ideje intenzíven dolgozunk.

Emellett mindent meg kell tennünk egy éhínség kialakulása ellen – Németország ezért új forrásokat csoportosít át az ENSZ erre szakosodott intézményeinek.”

Scholz a sajtótájékoztató végén arról beszélt, hogy „a világ legfeljettebb országaiként felelősek vagyunk a helyzet megoldásáért, és készek vagyunk élni ezzel a felelősséggel”. Szerinte ha szükséges, akkor a júniusra tervezett következő G7-csúcstalálkozónál hamarabb is összeülhetnek újra a tagországok állam- és kormányfői.

A tájékoztató után a kancellár válaszolt több újságírói kérdésre is: Scholz többek között elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják annak a lehetőségét, milyen fegyvereket küldhetnének még az eddigieken túl Ukrajnának. Ezt arra reagálva mondta a német kancellár, hogy Zelenszkij szerint országának korlátozás nélküli katonai segítségre lenne szüksége. Scholz tagadta, hogy csak régi keletnémet fegyvereket küldtek volna Kijevnek:

„Felajánlottunk természetesen olyan fegyvereket Ukrajnának, melyek működését jobban ismerhetik, ha már a keleti fegyverekről van szó. De vadonatúj fegyvereket is felajánlottunk az országnak.”

Arra a kérdésre, miszerint hogyan lépnének arra, hogy Oroszország a „barátságtalannak” minősített nyugati országoktól rubelben kéri a földgáz árát, a német kancellár úgy válaszolt:

„Mindenhol szerződésekben rögzítették a gázszállítások részleteit, ezekben a szerződésekben le van fektetve, milyen valutában történhetnek ezek a kifizetések – ezeket dollárban és euróban határozták meg.”

Scholz szerint Németország folyamatosan dolgozik az energiabeszerzés diverzifikálásán, de most „rálépnek a gázpedálra”, így örömmel fogadnák, ha az Egyesült Államok növelné az LNG-szállításait Európa felé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!