Két hét alatt csak mocskosabb lett a háború – az orosz invázió tizennegyedik napja képekben

Két hét alatt csak mocskosabb lett a háború – az orosz invázió tizennegyedik napja képekben
Ukrán katona búcsúzik a kedvesétől Lviv pályaudvarán, mielőtt Dnyipropetrovszkba indulna harcolni. – Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Két hét telt el, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, de már olyan, mintha sokkal régebb óra tartana a háború. Óránként lehet olvasni valamilyen szörnyű hírt, az arcok egyre fáradtabbak, a nyilatkozatok egyre elkeseredettebbek. A háború pedig egyre mocskosabb: két hét alatt Oroszország eljutott addig, hogy szülészeti klinikára lőtt. Ezenkívül hiába kötött Ukrajna 12 órás tűzszünetet az oroszokkal, hogy hat folyosón civileket menekítsenek ki az ostromlott városokból, több helyen le kellett állítani az evakuálást a folytatódó orosz bombázás miatt. Ennek ellenére több mint 40 ezer civilt sikerült kihozni.

A háború tizennegyedik napján tovább folytatódtak a harcok Kijev külvárosaiban, Harkivban, Szumiban és Maruipolban, jelentős orosz eredmények nélkül. Diplomáciai fronton nincs sok remény: ugyan Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek találkoznak csütörtökön Törökországban, Kuleba már Kiírta Facebookra, hogy nem fűz sok reményt a tárgyaláshoz. Az atompánik sem múlt el: a csernobili erőműnek még mindig nincs áramellátása, és már a zaporizzsjai erőműből sem kap adatokat a Nemzetközi atomenergia-ügynökség.

A háborúba ragadt élet mindennapjai következnek a nap képein.

Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / EyePress / AFP
Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / EyePress / AFP

Az Orosz Védelmi Minisztérium által kedden közölt fotó állítólag Ukrajna egy meg nem nevezett részén készült, és orosz páncélosokat ábrázol. Moszkva titkos dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Donyec-medence szakadár köztársaságai elleni átfogó ukrán támadást előztek és hiúsítottak meg azzal, hogy „különleges hadműveletbe” kezdtek Ukrajnában.

Fotó: ILYA PITALEV / Sputnik / AFP
Fotó: ILYA PITALEV / Sputnik / AFP

A Donyecki Népköztársaság Svobodnoje falujában egy helyi lakos kenyeret ad egy szeparatistának.

Fotó: Maxar Technologies / AP / MTI
Fotó: Maxar Technologies / AP / MTI

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvételen megrongálódott lakóházak és más épületek láthatók a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 9-én. Mariupol az orosz–ukrán háború egyik legtöbbet lőtt városa, a folyamatos bombázások miatt megszűnt a víz- és áramellátás. Az oroszok a megnyitott humanitárius folyosó környékére is lőttek. A város polgármester-helyettese, Szerhij Orlov szerint legalább 1200 olyan helyi lakosuk van, akik a várost ért bombázásokba haltak bele, de akár háromszor-négyszer több áldozat is lehet.

Fotó: National Police of Ukraine / AFP
Fotó: National Police of Ukraine / AFP

Terhes nőket mentenek ki egy bombatalálatot kapott szülészeti klinika romjai közül Mariupolban. A délkelet-ukrajnai Mariupol az orosz invázió kezdete óta a háború egyik forró pontja, a várost rendszeresen légicsapások érték az elmúlt két hétben, és már legalább 1300 halottja van ezeknek a támadásoknak. A klinikát ért csapásnak legalább 17 sérültje van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szétlőtt mariupoli szülészeti és gyermekkórházra hivatkozva kérte újra a világ segítségét.

Fotó: ALEJANDRO MARTINEZ / Anadolu Agency / AFP
Fotó: ALEJANDRO MARTINEZ / Anadolu Agency / AFP

Ukrán civilek elsősegély-gyakorlatot tartanak egy lvivi óvóhelyen. A civilek reménye a biztonságos menekülésre a tűzszünet és egy megnyitott evakuációs folyosó lenne, de többször is előfordult, hogy az orosz hadsereg nem tartotta be a tűzszünetet. Szerdán újabb folyosók nyíltak az ország több pontján, de több kiürítési kísérlet kudarcba fulladt.

Fotó: Liashonok Nina / Reuters
Fotó: Liashonok Nina / Reuters

Richelieu hercegének szobra Odesszában. A herceg a város alapítója volt, a homokzsákokkal egy esetleges találattól próbálják megvédeni a helyiek.

Fotó: VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Fotó: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

A földi védelem újoncai ismerkednek az NLAW hordozható páncéltörő rakétával, valahol Kijevben.

Fotó: Oleksandr Lapshyn / Reuters
Fotó: Oleksandr Lapshyn / Reuters

Orosz rakétatalálatoktól megsérült harkivi lakóépületek – nem valószínű, hogy ezeket a károkat fizetik a biztosítók. A háborúk jellemzően olyan események, amelyek szinte egységesen vis maiort jelentenek a biztosításoknál, vagyis ők a káresemények után nem térítenek. A háborúk biztosításokat érintő hatásáról itt írtunk bővebben.

Fotó: KUNIHIKO MIURA / The Yomiuri Shimbun / AFP
Fotó: KUNIHIKO MIURA / The Yomiuri Shimbun / AFP

Ukrán menekültek keresnek ruhát és használati tárgyakat egy ideiglenes menekülttáborban a lengyelországi Medykában. Több mint kétmillióan hagyták el Ukrajnát az elmúlt két hétben, a legtöbb menekült Lengyelország felé ment. Rögtön utána Magyarország jön a sorban, nem csoda, hogy kapunk is majd az ukrán menekültek megsegítésére létrehozott uniós alapból.

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Önkéntesek kínálnak meleg ételt-italt a medykai menekülttáborba érkezőknek. Kedden az ukrán first lady a háború kitörése óta először szólt a nyilvánossághoz, megköszönte a nemzetközi közösségnek az eddigi segítséget, de megismételte a férje kérését a repüléstilalmi zónára vonatkozóan.

Fotó: VIACHESLAV RATYNSKYI / Reuters
Fotó: VIACHESLAV RATYNSKYI / Reuters

Otthonukból elmenekült ukránok egy drohobicsi iskolából kialakított óvóhelyen.

Kapcsolódó