Ukrajna 12 órás tűzszünetet kötött az oroszokkal, megvannak a konkrét evakuációs útvonalak

2022. március 9. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva szerda reggel ismét tűzszünetet jelentett be a támadás alatt álló városokra az orosz állami média jelentései szerint, néhány órával később pedig az ukrán fél nemcsak megerősítette a dolgot, hanem további részletekkel is szolgált az ügyben. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a CNN beszámolója szerint arról beszélt, hogy megegyeztek az oroszokkal egy 12 órás tűzszünetben, és hozzátette, hogy Denisz Smihal miniszterelnök a Nemzetközi Vöröskereszttel fog egyeztetni a reggel 9-től este 9-ig fenntartott humanitárius folyosókról.

Arra is emlékeztette az oroszokat, hogy formálisan és nyilvánosan elköteleződtek a tűzszünet mellett, vélhetően nem függetlenül attól, hogy az ukránok többször is arról számoltak be, hogy az oroszok lőtték az evakuációs útvonalakat. Verescsuk elmondása szerint a következő térségekben tették elérhetővé a civilek számára a folyosókat:

  • Enerhodar–Zaporizzsja
  • Szumi–Poltava
  • Mariupol–Zaporizzsja
  • Volnovaha–Pokrovszk
  • Izjum–Lozovaja
  • Vorzel, Bucha, Irpiny, Borogyanka, Hosztomel–Kijev

Verescsuk két helyszínt emelt ki, Mariupolt és Volnovahát, amelyeket napok óta ostromgyűrűbe zárt az orosz hadsereg. A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint a volnovahaiak ígéretet vártak tőle arra, hogy elhagyhassák a búvóhelyeiket anélkül, hogy rakétazáporral és pusztító sortűzzel kéne szembenézniük. Verescsuk azt is elmondta, hogy különleges művelet keretében terveznek kiüríteni egy vorzeli árvaházat, ahol 55 gyerek és 26 alkalmazott tartózkodik. A BBC nem sokkal dél előtt arról írt, hogy Szumit, ahonnan már kedden is több ezren tudtak elmenekülni, már el is kezdték elhagyni a civilek, buszok helyett leginkább személyautókkal. A Kijev melletti evakuálást térképre is tettük, ezt alább láthatják:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!