Tankcsapdákkal várják az oroszokat Lvivben, katonákra oszt áldást egy pópa Kijevben – képek az ukrajnai háború negyedik napjáról

2022. február 28. – 08:14

frissítve

Tankcsapdákkal várják az oroszokat Lvivben, katonákra oszt áldást egy pópa Kijevben – képek az ukrajnai háború negyedik napjáról
Ukrán katonák foglalják el pozícióikat a Vaszilkiv katonai légibázison, Kijevtől délnyugatra, ahol a reggeli órákban orosz rakéták csapódtak be, és kigyulladt a katonai bázis közelében lévő olajterminál – Fotó: Maksim Levin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Ferenc pápa fegyverszünetre szólított fel, a hétfő reggeli órákban úgy tűnik, csak most jöhet a konfliktus java: az Európai Unió egységesen beleállt nemcsak a minden eddiginél keményebb gazdasági szankciókba, de történetében először fegyverrel fog kisegíteni egy harmadik országot, azaz Ukrajnát. Moszkvában sem tétlenkednek: Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét, mert szerinte a NATO agresszíven lép fel.

Az elmúlt évtizedek legfeszültebb napjai megmozgatják a világ vezetői mellett a lakosságot is: folyamatosan áramlanak a menekültek Ukrajnából az ország nyugati szomszédai, így Magyarország felé is. Kijevből viszont már se ki-, se beutazni nem lehet, az ukrán fővárosban azonban a folyamatos orosz támadások ellenére sem állt meg az élet.

Percről percre követjük az eseményeket: tudósítóink kint vannak az ukrán–magyar határon, ahogyan a nyugat-ukrajnai Lvivben és a konfliktus egyik legfontosabb gócpontjának számító Kijevben is. Most összegyűjtöttük az Ukrajna elleni orosz invázió negyedik napjának legfontosabb képeit – hírfolyamunkat a vasárnapi eseményekről pedig itt találja.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Egyedül sétál át egy civil egy teljesen üres négysávos úton Kijev külvárosában vasárnap. Szombaton léptették életbe a minden korábbinál szigorúbb kijárási tilalmat kora estétől az ukrán fővárosban – eszerint ha valakit délután 17 óra és reggel 8 óra között az utcán találnak, arra potenciális ellenségként vagy szabotőrként tekintenek.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Szombatról vasárnapra virradó éjjel érte rakétatámadás a vaszilkivi olajtározót. A Kijev külvárosában fekvő tározó felrobbanása miatt vasárnap is hatalmas füst gomolygott, ahogyan azt a háttérben is látni – miközben a városlakók sorban állnak egy szupermarket előtt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Egy játszótér homokozójából pakolnak tele homokzsákokat Kijevben – feltehetően barikádokhoz. Miközben olyan hírek terjednek és cáfolódnak meg, miszerint az ukrán fővárost már körbezárták az oroszok, egész Kijev az utcai harcokra készül.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Volodimiz Zelenszkij ukrán elnök pártjának, a „Nép Szolgájának” 26 éves parlamenti képviselője, Szvjatoszlav Juras pózol egy gépfegyverrel Kijev külvárosában az AFP vasárnapi fotóján.

Fotó: BlackSky / Reuters
Fotó: BlackSky / Reuters

Egy műholdfelvétel mutatja, hol lövöldöztek Harkiv északkeleti külvárosában, a Soborna út menti nyílt mezőkön még szombaton. Az orosz erők vasárnap hajnalban törtek be a városba, és utcai harcokban nyomultak előre a kétmilliós nagyvárosban.

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

Egy kilőtt GAZ Tigr típusú orosz gyalogsági terepjárót vizsgál át az Ukrán Területi Védelem egyik harcosa vasárnap Harkivban. Vasárnap jelentették, hogy a stratégiailag mindkét félnek kiemelten fontos városban az ukránok állnak nyerésre az utcai harcokban.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Menekülő ukránok, főleg nők és gyermekek a lvivi pályaudvaron. Kollégáink, Mizsur András és Bődey János az ország nyugati felén fekvő városba utaztak, ahová rengetegen érkeznek az ország más részeiről – és ahonnan aki csak tud, menekül is tovább nyugat felé. A háború kezdete óta több mint 350 ezren hagyták el Ukrajnát, nagy részük a lengyel határon kelt át. Riportunkat a helyszínről itt olvashatja.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Önkéntesek és segélycsomagok az ukrán–magyar határon – Tiszabecsnél sok segítő szándékú magyar táblákon jelzi, ha szállást vagy fuvart kínál. Bár nagyon gyorsan megtöltötték a környékbeli panziókat az Ukrajnából érkezők, egy vöröskeresztes önkéntes szerint sok kárpátaljai magyar egyelőre kivár, és nem akarja elhagyni az otthonát.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Az oroszbarát milícia egyik katonája néz ki a szakadár Luhanszki Népköztársaság hadseregének egyik tankjából. Donyeckben és Luhanszkban vélhetően mintegy 15 ezer, oroszok által támogatott szakadár van, akik segíthetik az orosz előrenyomulást – de az ukránok szerint a számuk még ennél is magasabb lehet.

Fotó: EyePress News / AFP
Fotó: EyePress News / AFP

Az olaszországi Aviano légibázisáról száll fel az amerikai hadsereg 173. számú légideszant dandárja Lettország felé szombaton, hogy megerősítsék a Kelet-Európában állomásozó NATO-csapatokat. Az orosz invázió után ezer katonával erősíti meg az Egyesült Államok a jelenlétét a Baltikumban. Mindeközben Orbán Viktor vasárnap úgy nyilatkozott, Magyarország nem tud katonákat nélkülözni más országnak.

Fotó: Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Kremlin / Reuters
Fotó: Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Kremlin / Reuters

Vlagyimir Putyin elnök dolgozószobájának legendásan hosszú asztalánál fogadja Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét vasárnap. A találkozón Putyin bejelentette, hogy a legmagasabb készültségbe helyezik a nukleáris elrettentő fegyvereiket – reagálva arra, hogy szerintük agresszívan lép fel a NATO Oroszországgal szemben. Az Egyesült Államok és az EU ugyanis pénzügyi szőnyegbombázást indított Moszkva ellen: az orosz bankok jelentős részét kizárják a SWIFT-rendszerből, ami miatt a jegybank attól fél, a lakosság megrohamozza az ATM-eket. Aggódnak az oligarchák is: két orosz milliárdos is arra kérte Putyint, állítsa le az Ukrajna elleni hadműveleteket.

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP

A berlini rendőrség szerint több mint 100 ezer ember vonult fel a német fővárosban a szovjet győzelmi emlékmű és a brandenburgi kapu között vasárnap, hogy így mutassák ki szolidaritásukat Ukrajna felé. Több tüntető is az ukrán zászlónak megfelelően kék-sárga színekbe öltözött. Nemcsak Berlinben, de Európa más fővárosaiban is tömegek mozdultak meg az orosz invázió miatt: Prágában hatvanezren demonstráltak Ukrajnáért. Oroszországban pedig már több mint négyezer embert vettek őrizetbe a rezsim által illegálisnak nyilvánított háborúellenes tüntetéseken.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Barikádokat emelnek, Molotov-koktélokat gyártanak és tankcsapdákat helyeznek ki az orosz csapatok várható támadása előtt a lvivi polgárok. A helyiek abban bíznak, Ukrajna meg fogja nyerni a háborút. „Az oroszok azt mondják, hogy mi olyanok vagyunk, mint ők. Ez nem igaz, teljesen más a két nép mentalitása. Mi szabadok vagyunk, szabadon akarunk élni, az oroszok viszont szolgaságban” – mondta egy 21 éves önkéntes a Telexnek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ortodox pópa oszt áldást a Telex helyszíni tudósítóinak, miután ellenőrizte őt egy katona. Kijevből erődítményt csináltak az elmúlt órákban, hogy felkészítsék a várost az utcai harcokra. Hétfőn reggel ér véget az a 36 órás kijárási tilalom, ami szombat délután 5-kor lépett életbe, és bár a város infrastruktúrája továbbra is ép, kiszámíthatatlan, mi következhet ezután. A legfrissebb hír, hogy amerikai műholdfelvételek szerint egy 5 kilométer hosszú tankoszlop tart az ukrán főváros felé.

Kapcsolódó