Orbán: Magyarország nem tud katonákat nélkülözni más országnak

2022. február 27. – 17:51

frissítve

Orbán: Magyarország nem tud katonákat nélkülözni más országnak
Orbán Viktor a stúdióban – Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ország most nem tud mások számára katonákat nélkülözni” – mondta Orbán Viktor az állami televízióban a korábban rögzített, rendkívüli interjújában vasárnap délután.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországnak érdeke, hogy kimaradjon a szomszédos konfliktusból. Orbán említette, hogy ez a harmadik háború a szomszédban, mióta ő a miniszterelnök, Magyarország nem áll tapasztalatok nélkül.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudna az ország belesodródni a háborúba, Orbán azt mondta, hogy háborús helyzetben zűrzavar alakul ki, de most stratégiai nyugalomra van szükség, óvakodni kell minden átgondolatlan, de népszerűnek hangzó döntéstől.

A miniszterelnök szerint a baloldal javaslataiban nincsen meg ez a stratégiai nyugalom. Ezzel arra a kormánymédiában ismételt irányvonalra utalt, miszerint Márki-Zay Péter azt szeretné, hogy Magyarország fegyvereket és katonákat küldjön Ukrajnába.

Orbán szerint az ország most nem tud mások számára katonákat nélkülözni.

Orbán szerint nem kell atomtudósnak lenni, hogy különbséget tegyen a messzi muszlim országokból vagy a határon túli magyarok között, akik át akarnak jutni a határon. A miniszterelnök szerint a messzi országok menekültjeinek a hazájukhoz közelebb kell segíteni, a szomszédoknak viszont itt. Ez egy keresztény ösztön, Magyarország barátja Ukrajnának – mondta.

Orbán szerint most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek, az ország támogatni fog minden szankciót, amiről az EU dönt, minden ezzel ellentétes mondás szerinte dezinformáció.

A miniszterelnökség szerint hazugság, „fake news” az, hogy Magyarország vétózta meg a döntést, hogy Oroszországot kivegyék a nemzetközi utalási rendszerből. Szerinte például Paks II. ügyét ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert különben Magyarország fogja megfizetni az árát.

Orbán elmondta, hogy amíg ő a miniszterelnök, a szankciók nem fogják veszélyeztetni az ellátások biztonságát, a magyar-orosz kapcsolatokat, illetve a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök szerint minél tovább húzódik a háború, annál több lehet a kárpátaljai célpont, erre fel kell készülni.

Orbán elmondta, hogy Brüsszel nem adott pénzügyi segítséget a muszlim menekültek idején, pedig Magyarország nem csak a saját határait védte. Szerinte most is egy abszurd helyzet van, de azt javasolja, hogy Brüsszelre ne számítsunk, „csak magunkra”, illetve a NATO-ra. (Az Európai Bizottság honlapja szerint az EU 137 millió eurót, azaz mintegy 45 milliárd forintot tett elérhetővé a 2014-2020-as költségvetési időszakban határvédelmi költségekre.)

Arra a kérdésre, hogy veszélyben vannak-e a magyarok, Orbán elmondta, hogy azzal kel és fekszik, hogy milyen döntéseket kell hozni, hogy biztonságban legyünk, illetve hogy „a háború árát ne velünk fizettessék meg.”

Mindeközben az orosz-ukrán válság tovább fokozódott vasárnapra, amikor:

  • Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét az ukrajnai történések, valamint a NATO szerinte agresszív fellépése miatt.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy ukrán-orosz tárgyalás lesz a Pripjatynál, a belarusz-ukrán határfolyónál.
  • Harkivból, a második legnagyobb ukrán városból ellentmondó hírek érkeznek, a helyiek azt állítják, visszaszerezték az ellenőrzést városuk felett.
  • Zelenszkij elnök idegenlégiót toborozna, a brit külügyminiszter támogatja a harcolni akaró briteket.
  • Egyre több országból tiltják ki az orosz repülőgépeket, küszöbön a teljes EU-s légtérzár.
  • Az orosz központi bank attól tart, hogy hétfőn megrohamozzák az emberek a pénzautomatákat.
  • Németország százmilliárd dollárral növelte védelmi kiadásait.
  • Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.
  • Ferenc pápa fegyverszünetre szólított fel.
  • Kollégáink jelentése szerint Lvivben több ezren gyűltek össze a pályaudvaron, az emberek nyugatra akarnak menekülni a háború sújtotta országból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!