Több mint négyezer háborúellenes tüntetőt vettek már őrizetbe Oroszországban

2022. február 27. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hatóságok négy nap alatt összesen 4124 olyan embert vettek őrizetbe, akik illegális, háborúellenes tüntetéseken vettek részt, írja a CNN egy független megfigyelő csoportnak, az OVD-Infónak a vasárnapi közleménye alapján.

Az orosz törvények szerint a nagy tüntetésekhez a tiltakozóknak engedélyt kell kérniük, amelyet legfeljebb 15, de legalább 10 nappal az esemény előtt kell benyújtani. Az engedély nélkül tüntetőkre súlyos pénzbírság, sőt bizonyos esetekben akár börtönbüntetés is kiszabható. Magánszemélyek egyéni tüntetést szervezhetnek, de nem ritka, hogy az embereket ezért is őrizetbe veszik.

Rendőrök őrizetbe vesznek egy nőt az Oroszország ukrajnai inváziója elleni tüntetésen Moszkva központjában 2022. február 27-én – Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Rendőrök őrizetbe vesznek egy nőt az Oroszország ukrajnai inváziója elleni tüntetésen Moszkva központjában 2022. február 27-én – Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság arra figyelmeztette az embereket, hogy a háborúellenes tüntetéseken való részvétel illegális. Azt is közölték, hogy a résztvevők jövőjére is kihathat az, hogy bekerülnek a bűnügyi nyilvántartásába, ha elmennek egy tüntetésre és ezzel bűncselekményt követnek el.

Az alábbi, két nappal ezelőtti videón a Vice riportere arról beszélt, hogy Moszkvában őt is elvitték a rendőrök, amikor tüntetőket vettek őrizetbe, és az is látható, ahogy több az Ukrajnában vívott háború ellen tüntetőt épp a rendőrök visznek el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!