Ukrán–orosz háború: ez történt az elmúlt órákban

2022. február 24. – 18:30

frissítve

Ukrán–orosz háború: ez történt az elmúlt órákban
Az orosz invázió miatt menekülő ukránok a Asztély-Beregsurány határátkelőnél 2022. február 24-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután csütörtök hajnalban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, egyre több az oroszok ellen bevezetett politikai, gazdasági és sportbeli szankció. A tőzsde térdre kényszerült, és érkeznek a hírek az első összecsapásokról, veszteségekről. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze a csütörtök délután legfontosabb eseményeit.

  • A NATO bejelentette, hogy extra csapatokat vezényelnek a szövetség keleti határaira. A NATO főtitkára sajtótájékoztatót is tartott a háborúról. Jens Stoltenberg ezen azt mondta, hogy az oroszoké egy régóta tervezett invázió volt, és azt mondta, hogy a háború után egy új világ, egy új Európa jön. Ukrajna eközben arra kérte a NATO-tag Törökországot, hogy zárják le a Boszporuszt az orosz hadihajók előtt.
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bemutatta, hogy milyen szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy katonailag és gazdaságilag is hajlandóak támogatni Ukrajnát, és Boris Johnson brit kormányfő is azt mondta, hogy tovább támogatják Ukrajnát. Csehország nem ad vízumot az orosz állampolgároknak, Sebastian Vettel bojkottálná az Orosz Nagydíjat, az Athletic szerint pedig az UEFA elveszi az idei Bajnokok Ligája-döntőt Szentpétervártól.
  • Az orosz tőzsdét teljesen lenullázta a háború, a támadás óta 150 milliárd dollár értékű vagyon lett semmivé. Az ázsiai és európai tőzsdék is zuhanással nyitottak.
  • Eközben Kína bejelentette, hogy elkezdenek orosz búzát importálni, miközben a külügyi szóvivő nem volt hajlandó inváziónak nevezni az orosz katonai műveleteket. A moszkvai ukrán nagykövetség előtt többen is megpróbáltak tüntetni, de a hatóságok elvitték őket, és kiadtak egy közleményt, hogy az ilyen tevékenység „negatív jogi következménnyel” jár. Putyin a háború első napját Pakisztánban töltötte, a miniszterelnökkel tárgyalt.
  • Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal, miközben a katonai akciókat egyre gyakrabban kísérik kibertámadások. Az ukrán kormány szerint egy támadásban meghalt legalább 40 katona és 10 civil, bár az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy nem lőnek városokra. Ehhez képest folyamatos harcok dúltak Harkiv közelében, több lakóház is megrongálódott rakétatámadások miatt. A várost több lap szerint is be akarják keríteni az oroszok. A támadók elveszítettek egy sugárhajtású vadászgépet, Ukrajna pedig egy Kijev melletti légibázist.
  • Az orosz csapatok behatoltak Csernobilba is, ahol az ukrán Nemzetőrség keményen védi a veszélyes radioaktív hulladékot őrző tárolókat. A hírek szerint csütörtök estére el is foglalták az erőművet.
  • Bár sok fénykép és videó érkezik a háborús területekről, érdemes figyelni arra, hogy kamuhírek is terjedhetnek a harcokról. Erről itt írtunk bővebben.
  • Ukrajnában távoktatatást vezettek be, korlátozták a készpénzfelvételt, és leállt a devizapiaci értékesítés. Moldovában felkészülnek a szükségállapot bevezetésére, Litvániában viszont ezt meg is lépték.
  • Megindultak a menekültek Ukrajnából, helyszíni tudósítóink meg is kérdezték néhányukat, miért indultak el a határhoz. Délután a Mezőkaszony-Barabás határátkelőnél álló kocsisorról kaptunk képeket, a DW pedig videót készített a frontvonalról menekülőkről. Lengyelország és Finnország is bejelentette, hogy felkészültek a menekültek befogadására.
  • Orbán Viktor elítélte az orosz támadást, de nem nagyon akar beavatkozni a konfliktusba, mert félti a rezsicsökkentést. Szijjártó Péter berendelte az orosz nagykövetet.

Folyamatosan frissülő percről percre közvetítésünket itt követheti, az orosz–ukrán válságról írt összes cikkünket pedig itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!