Ezek az álvideók terjednek az orosz-ukrán háborúról

2022. február 24. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban jelentette be, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minden külső beavatkozást megtorol. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Nem sokkal az orosz invázió kezdete után ellepték a közösségi médiát a támadásról készült fotók és videók. Ezek között azonban több is akad, amelyek nem a mostani konfliktus során készültek. A Gizmodo több olyan megtévesztő fotót vagy videót talált, amelyek jelenleg vírusszerűen terjednek a közösségi médiában. Van köztük több évvel ezelőtti felvétel, és akad olyan is, ami nem is Ukrajnában készült. Most még senki sem tudja, hogy meddig fog tartani az orosz invázió, egy dolog azonban biztosra vehető:

még rengeteg hamis fotó és videó fog terjedni az interneten, mielőtt a konfliktus véget érne.

Ezt a videót többen is úgy osztották meg, hogy az ukrán légelhárítás által kilőtt rakéták láthatók rajta. A valóságban ez egy animáció a War Thunder videojátékból.

Ez a videó a következő felirattal terjedt el: „Az orosz légicsapás által okozott tüzek láncreakciót indítottak el a luhanszki erőműben”. A videó valójában 2015-ből származik, és a kínai Tiencsinben keletkezett tüzet mutatja.

Ez a videó valójában az Arma 3 videójátékból származik, és nem egy mostani háborús jelenetet mutat. Az Arma 3-at már korábban is használták ilyen megtévesztő célra, például 2018-ban, amikor az Iszlám Állam elleni harci műveletként állították be az orosz médiában.

Egy másik virális videó szerint egy csapat orosz ejtőernyős landol valahol Ukrajnában. A valóságban a videó egy 2018-as orosz hadgyakorlatról készült.

A Twitteren terjedt el az a videói, amely állítólag orosz repülőgépeket mutat Kijev felett. A valóságban a felvétel egy 2020-as moszkvai légibemutatón készült.

A BBC is arról számolt be, hogy az orosz invázió kezdete óta vírusszerűen terjednek álvideók a közösségi médiában. Ezek között van olyan, amelyik a 2014-es orosz-ukrán háborúról, a 2011-es líbiai polgárháborúról vagy a 2020-as bejrúti robbanásról készült. Úgy tűnik azonban, hogy a Twitter aktívan fellép a félrevezető tartalmakkal szemben, mert már több olyan videót is eltávolítottak, amelyekről a tényellenőrző oldalak bebizonyították, hogy régiek vagy hamisak.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!