NATO-főtitkár: Ez egy régóta tervezett invázió

2022. február 24. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy súlyos pillanat Európa biztonsága szempontjából” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján. Olyan háború van Európában, amiről azt gondolták, hogy már csak a történelemben létezik.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatója – Fotó: Yves Herman / Reuters
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatója – Fotó: Yves Herman / Reuters

Stoltenberg azt mondta, hogy semmivel nem lehet igazolni az orosz támadást, ami megszámlálhatatlan ártatlan ember életét sodorja veszélybe. Az orosz vezetőké minden felelősség a tetteik és az áldozatok miatt.

A NATO-főtitkár elmondta, hogy Oroszország légi- és rakétatámadásokat indított, és szárazföldi erők több irányból célozzák az ukrán hadsereg infrastruktúráját és a nagyobb városokat. „Ez egy szándékos, hidegvérű, régóta tervezett invázió” – jelentette ki.

A NATO korábban kiadott közleményében elítélte „Oroszország szörnyű támadását Ukrajna ellen”. A katonai szövetség Belaruszt is elítélte, amiért lehetővé tette a támadást. „Ez a támadás súlyos megsértése a nemzetközi jognak, köztük az ENSZ alapokmányának” – írták.

Stoltenberg azt is bejelentette, hogy pénteken a szövetség virtuális csúcstalálkozót tart. „Egy új valóság, egy új Európa jön ezután az invázió után” – mondta.

A NATO a közleményében azt írta, hogy Moszkva súlyos gazdasági és politikai árat fizet majd, és Oroszország maga döntött az eszkaláció mellett. Stoltenberg felszólította Oroszországot, hogy azonnal fejezze be a katonai műveletet, vonja vissza az erőit Ukrajnából, és nyúljon a diplomáciához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!