Az USA három nap alatt már a harmadik szankciós csomagot vágta Oroszországhoz

2022. február 23. – 22:47

Az USA három nap alatt már a harmadik szankciós csomagot vágta Oroszországhoz
Cover: Zöldaktivisták tüntetnek Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi kancelláriájánál az Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen Fotó: Jens Büttner / dpa-Zentralbild via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda este új szankciókat vetett ki a Fehér Ház orosz gazdasági érdekeltségekre. A szankciók az Északi Áramlat 2 gázvezetékre, egy, az Északi Áramlatot építő Gazprom tulajdonában álló svájci cégre, illetve a cég vezetőire terjednek ki.

Az USA által régóta ellenzett, évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas vezeték engedélyezési eljárását a német kormány az ukrán határon 2021 őszén kezdődő orosz csapatösszevonások miatt szüneteltette. Majd kedden, arra válaszul, hogy Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét, majd a területre orosz csapatokat vezényelt, Olaf Scholz német kancellár – a korábbi német álláspontot ismerve némiképp meglepő húzással – felfüggesztette az Északi Áramlat 2 engedélyeztetését, azaz az Ukrajnát elkerülő, kulcsrakész vezetéken bizonytalan ideig nem indul meg a gázszállítás. Az amerikai elnök közleményében méltatta a német lépést, de a szerdai szankcióval lényegében bebiztosította, hogy az Északi Áramlat 2 valóban parlagon maradjon még egy jó darabig.

Az Egyesült Államok egyébként már harmadik napja adagolja a szankciókat. Joe Biden hétfői elnöki rendeletében megtiltotta az amerikai személyek és cégek számára a (humanitárius termékeken kívül) bármiféle üzleti tranzakciót a luhanszki és donyecki „népköztársaságokkal” és az azokhoz köthető személyekkel. Az elnök a második körben bejelentette, hogy korlátozzák az orosz állami bankok amerikai pénzpiaci lehetőségeit (például szankcionálják az orosz államkötvényekkel való kereskedelmet), és több, az orosz elitbe tartozó személyre és családtagjaikra is célzott szankciókat rendelt el, ami jellemzően vagyonbefagyasztást, az amerikai pénzügyi rendszerből való kitiltást, az amerikai entitásokkal való kereskedelem tilalmát és beutazási tilalmat jelent az Egyesült Államokba.

Miután Vlagyimir Putyin függetlenként ismerte el a két kelet-ukrajnai szakadár területet, ahova orosz katonákat is küldenek békefenntartóként, és arra utalt, hogy Luhanszk és Donyeck megye szeparatistákon kívüli területeire is kiszélesítheti a konfliktust, az Egyesült Államokon kívül az Európai Unió és Nagy-Britannia is aktivált néhány célzott gazdasági büntetőintézkedést, bár ezek egyelőre erősen korlátozottak a korábbi fenyegetésekhez képest. Azonban ahogy a szankciók első körét elemző cikkünkben is írtuk, ameddig az orosz haderő nem merészkedik túl az eddig is de facto orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területeken, és nem terjeszti ki a fegyveres konfliktust, addig a nyugati hatalmak is visszatartják a legdurvább szankcióikat.

(via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!