Ukrajna szerint két katonájuk megsérült a szakadár területeknél, ahol sorra sértik meg a tűzszünetet

2022. február 18. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán Egyesített Erők azt közölte pénteken, hogy két katonája „ellenséges tűz” következtében megsérült a kelet-ukrajnai frontvonal mentén – írja a CNN. A katonák kórházban vannak, egyikük állapota súlyos, de stabil. Az ukrán hadsereg szerint az Oroszország által támogatott donyecki és luhanszki szakadárok pénteken helyi idő szerint délelőtt 11-ig 33 alkalommal sértették meg a tűzszüneti megállapodást, és 22 esetben a minszki megállapodásokban megtiltott fegyverekkel lőttek.

Oroszországot nyugtalanítják azok a jelentések, amelyek szerint a Donyec-medencében hirtelen megugrott a minszki megállapodások által betiltott fegyverekkel elkövetett támadások száma – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában, írja az MTI. Lavrov szerint Oroszország törekedni fog arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója ne titkolja el, hogy az ukrán fegyveres erők felelősek a Donyec-medencei fegyvernyugvás megsértéséért.

Az orosz diplomácia vezetője kihívásnak nevezte, hogy Kijev sorozatban többször is elutasította a donyecki és luhanszki szakadárokkal folytatandó párbeszédet, amely pedig szerinte az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodásokban rögzített kötelessége lenne.

Csütörtökön is egymást vádolták a tűzszünet megsértésével az ukrán erők és a kelet-ukrajnai szakadárok. Az ukrán erők képeket is kiadtak arról, hogy találat ért egy óvodát. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a CNN szerint az ukrán parlamentben azt mondta, hogy jelentősen nőtt az incidensek száma a napokban, habár a tűzszünet megszegése korábban is rendszeresen megtörtént.

Január 1. és február 16. között összesen 107 esetben sértették meg tüzérséggel a szakadárok a tűzszünetet, csütörtökön viszont egy nap alatt 60 eset történt, többségében olyan nehézfegyverekkel, amiket tilt a minszki megállapodás. A védelmi miniszter azt mondta, hogy nem fognak felülni a provokációnak.

Reznyikov szerint Oroszország már 149 ezer katonát vont össze az országuk közelében. Arra számítanak, hogy továbbiak érkezhetnek még, de a miniszter szerint „egy széles körű eszkaláció esélye kicsi”. Egy nappal korábban hasonlóan nyilatkozott Olekszij Danyilov, a Biztonsági és Védelmi Tanács vezetője, de lehetséges orosz provokációkra figyelmeztetett.

Az Egyesült Államok EBESZ-delegációja közben már arról beszélt, hogy 169-190 ezer orosz csapat is lehet „Ukrajna közelében”, ebbe a kelet-ukrajnai erőket is beleértve.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy szombaton „hadgyakorlatot tartanak nukleáris és nem nukleáris erőik tesztelésére”. A közlemény szerint a gyakorlatban az orosz légierő, a déli katonai körzet és az ország stratégiai rakétaerők, valamint északi- és fekete-tengeri flottája vesz részt. A déli katonai körzet az, amelyik Ukrajna közelében tevékenykedik. A BBC azt írja, hogy az „előre megtervezett gyakorlatot”, amelyen ballisztikus rakétákat is alkalmaznak, Vlagyimir Putyin elnök személyesen felügyeli majd.

A Telex tudósítói február elején a Donyec-medencében húzódó határnál jártak, ott, ahol az ukrán hadsereg farkasszemet néz a szakadárokkal – az ütközőzóna ukrán oldalán készített helyszíni riportunkat itt olvashatja. A riport készítése közben is puskaropogás hallatszott, ezt ebben a videóban örökítették meg tudósítóink:

Az ukrán határok közelében zajló orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!