A nyugati vezetők szerint még elkerülhető a háború Ukrajnában

2022. február 15. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetői szerint még nem veszett el minden remény az ukrajnai válság diplomáciai megoldására, de figyelmeztettek, hogy a helyzet továbbra is instabil, tudósít a BBC.

Joe Biden és Boris Johnson 40 perces telefonbeszélgetésük során egyetértettek, hogy még mindig lehetséges tető alá hozni egy megállapodást, annak ellenére, hogy egyre többen figyelmeztetnek a közelgő orosz katonai akcióra. Az angolok szerint maradt még némi esély a diplomáciai megoldásra és arra, hogy Oroszország visszalépjen. A vezetők hangsúlyozták, hogy minden további orosz katonai lépés elhúzódó válságot eredményezne, amely messzemenő károkat okozna mind Oroszországnak, mind a világnak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Európába utazik válságtárgyalásokra, hogy megbeszéléseket tartson a NATO brüsszeli központjában, és ellátogasson Litvániába, valamint Lengyelországba, ahová az Egyesült Államok további 3000 katonát tervez telepíteni, írja az NDTV.

Egy esetleges ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban Kirby azt mondta, hogy még mindig nem hiszik, hogy valamilyen végleges orosz döntés született volna, de bármelyik nap sor kerülhet egy katonai akcióra, akár minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Kirby külön

felhívta a figyelmet Kínára, amiért az hallgatólagosan támogatja Moszkvát az ukrajnai konfliktusban,

amit „igazán aggasztónak” nevezett, mert tovább destabilizálja az európai biztonsági helyzetet.

A Kreml még hétfőn jelezte, hogy kész tovább tárgyalni a Nyugattal a jelenlegi ukrán válsághoz vezető okokról, ami reményt ad arra, hogy Oroszország nem támadja meg napokon belül a szomszédját, ahogyan azt az Egyesült Államok és az európai szövetségesek egyre inkább valószínűnek tartják, írja az AP.

Olaf Scholz német kancellár legutóbbi azt mondta, hogy „nincs észszerű oka”, hogy több mint 130 ezer orosz katona állomásozzon Ukrajna északi, déli és keleti határainál, és további párbeszédet sürgetett.

Boris Johnson szerint Európa „a szakadék szélén áll”,

de hozzátette: „még mindig van idő Putyin elnök számára, hogy visszalépjen”. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a francia televíziónak pedig azt mondta, hogy minden adott egy nagyszabású orosz támadáshoz, de „ma semmi sem mutatja”, hogy Putyin úgy döntött, megindítja azt.

Az ukrán biztonsági és védelmi tanács vezetője, Olekszij Danilov is kicsinek nevezte az invázió veszélyét. „Ma nem látjuk, hogy az Orosz Föderáció nagyszabású offenzívájára akár február 16-án vagy 17-én sor kerülhetne” – mondta. „Tisztában vagyunk az országunkat fenyegető kockázatokkal, de a helyzetet teljesen az ellenőrzésünk alatt tartjuk.”

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!