A német kancellár Kijevben: Tudjuk, mit kell tennünk

2022. február 14. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk és a cikk címe is változott az élesítéshez képest. Az MTI ugyanis február 14-én, hétfőn 19:12-kor azzal a címmel adta ki a Zelenszkij–Scholz-tárgyalásról szóló hírét: A német kancellár Kijevben: „nem tudjuk, mit tegyünk, de felkészültek és elszántak vagyunk”. A német hírportálok szerint viszont – itt például a Handelsblatt.de tudósításában – valójában pont az ellenkezőjéről beszélt: „wir wissen was zu tun ist”, ami azt jelenti: „tudjuk, mit kell tennünk”.

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd arról beszélt: Ukrajna területi egysége és szuverenitása nem képezheti megbeszélések tárgyát. Vagyis ha Oroszország megtámadja, akkor politikai és gazdasági következményekkel kell szembenéznie. Kedden Moszkvában tárgyal Scholz, ahol ugyanezt el fogja mondani – ígérte Kijevben, hozzátéve: mindkét féllel kész folytatni a tárgyalásokat a békés rendezés érdekében.

Fotó: Kay Nietfeld / AFP
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

Az ukrán elnök és a német kancellár tárgyalt a Donyec-medencei szakadár területek rendezéséről is. Zelenszkij erről azt mondta: Kijev támogatja a terület státuszáról és a területén tartandó választásokról szóló törvénytervezeteket.

A londoni ukrán nagykövet, Vadim Prisztajko kijelentésére, miszerint Ukrajna hajlandó „rugalmasságot tanúsítani” a NATO-csatlakozással kapcsolatban, azt mondta: mérsékelni fogják a kommunikációt, de Ukrajna számára továbbra is fontos a csatlakozás, nem mondanak le róla.

Zelenszkij szóvá tette, hogy a Nyugatnak nincs egységes álláspontja az Oroszország elleni szankciókról. Ukrajna ráadásul eltérő információkat kap a helyzet kockázatáról, így az elnök szerint a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülniük.

Erre válaszként Scholz arról beszélt: „tudjuk, mit tegyünk, felkészültek és elszántak vagyunk.” Azt is megjegyezte: nem tudja, hogyan reagálna az USA és az EU egy esetleges orosz támadásra, de az biztos, hogy annak gazdasági következményei is lehetnek, és ezt meg kell akadályozni. Ezt követően felemlegette az elmúlt nyolc évben Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást, amely minden más országhoz képest nagyobb mértékű volt, és amelyet most is folytatni fognak. Németország ugyanis 150 millió euró gyorshitelt nyújt Ukrajnának.

A sajtótájékoztató végén Zelenszkij cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az elnök családja elhagyta volna az országot. „A családom mindig velem van, és Ukrajnával. Ukrajna és a társadalom számára alapvető fontosságú, hogy itt legyünk” – jelentette ki az államfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!