A lengyel miniszterelnök szerint Putyin politikai célja a NATO szétverése

2022. február 10. – 18:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai célja a NATO szétverése, ezért fontos az egység határozott felmutatása a szövetségesek részéről – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, a Boris Johnson brit miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten.

A brit kormányfő egynapos varsói látogatása során Morawieckivel és Andrzej Duda elnökkel tárgyalt. A két kormányfő találkozott a Lengyelországba telepített brit katonák képviselőivel is. Morawiecki a közös sajtóértekezleten megköszönte, hogy London a királyi tengerészgyalogság 350 katonájával megnövelte lengyelországi kontingensét. Az erősítést szállító repülőgép csütörtökön landolt Varsóban.

A lengyel kormányfő „hamis alternatívának” nevezte azt, hogy Moszkva szerint a béke, illetve a területi egységét megőrző, szuverén Ukrajna kizárja egymást. „Valójában a mérleg egyik oldalán a szuverenitás és Európa biztonsága található, a másikon pedig a destabilizáció, amivel ma a Kreml próbálkozik” – jelentette ki. Szerinte a régió békéje csak az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése, a NATO-egység határozott felmutatása révén tartható fenn. A lengyel kormányfő a „külső támadóval való konfrontáció” mellett a Nyugat előtt álló kihívásnak minősítette a „saját hibás elképzelésekkel való szembenézést” is. „Itt az ideje, hogy főként Nyugat-Európa felébredjen a geopolitikai szundikálásból” – mondta. Johnson és ő más európai politikusoknál korábban tudatosították, hogy „Putyin agresszív lépései” veszélyes eseményeket idézhetnek elő, tette hozzá.

Fontosnak nevezte a „hídépítést” is Oroszország felé, de ennek alapfeltétele, mint aláhúzta, a béke. Az orosz agresszió egyik lehetséges eszközének nevezte az Északi Áramlat-2 orosz–német gázvezetéket, és ismét felszólította Berlint a projekt leállítására. Felhívta Németországot, mielőbb tegye nyilvánvalóvá, hogy nem fogja megengedni a gázvezetéket zsarolásra használni – mondta. Az orosz „birodalmi politika” lehetséges eszközei között említette a migrációt és a kibertámadásokat is.

Boris Johnson arról beszélt, Lengyelország kulcsszerepet tölt be az európai biztonságban, és az Egyesült Királyság mindig kész segítséget nyújtani neki veszély esetén, amint a lengyelek is megteszik ezt a maguk részéről a briteknek. „Diplomáciai úton fáradhatatlanul törekszünk az ukrán határokon fennálló feszültség enyhítésére” – jelentette ki Johnson, emlékeztetve egyúttal az esetleges ukrajnai orosz invázió esetén életbe lépő szankciócsomagra. Varsó és London nem fogad el egy olyan világot, amelyben egy nagy ország zaklathatja vagy megtámadhatja a szomszédját – hangsúlyozta. A NATO tagjaként az Egyesült Királyság és Lengyelország „semmilyen kompromisszumot nem fogad el az alapértékeket illetően” – jelentette ki a brit kormányfő Ukrajna szuverenitásának megőrzésére utalva.

Csütörtökön az orosz–ukrán válságról tanácskozott Moszkvában a brit és az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov orosz részről a néma és a süket párbeszédéhez hasonlította a találkozót, és csalódását fejezte ki, míg brit részről Liz Truss közölte: az orosz kormány agressziója és arra irányuló kísérletei, hogy újratárgyalja a múltat, komolyan aláássa Oroszország nemzetközi tekintélyét. Boris Johnson ezek után arról beszélt, a következő pár nap lesz az elmúlt évtizedek legveszélyesebb időszaka egy európai biztonsági válság kialakulása szempontjából.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!