Boris Johnson: Megoldom a Downing Street-i partik ügyét, mint a brexitet

2022. január 31. – 16:09

Boris Johnson: Megoldom a Downing Street-i partik ügyét, mint a brexitet
Boris Johnson a brit parlamentben reagál a Downing Street-i Covid-partikat elítélő Sue Gray-jelentésre – Fotó: PRU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délután megjelent a hetek óta várt Sue Gray-jelentés, a brit miniszterelnöki hivatal belső vizsgálatának eredménye. Ezt azután indították, hogy kiderült, a koronavírus-járvány kezdete óta több tucat összejövetelt tarthattak különböző kormányzati intézményekben, köztük a brit miniszterelnöki rezidencián a Downing Street 10-ben, miközben az érvényben lévő Covid-szabályozások ezt nem tették volna lehetővé.

A vizsgálattal megbízott Sue Gray vezető közszolga 11 oldalas jelentésében (melyet itt olvashatnak angolul) többek között arról ír, hogy:

  • A világjárvány kontextusában, amikor a kormány azt kérte a polgároktól, hogy fogadják el életük messzemenő korlátozását, a résztvevők viselkedése egyes általa vizsgált összejöveteleken „nehezen indokolható”.
  • Egyes összejöveteleken „nemcsak a kormányzat központjában dolgozóktól elvárt magas színvonal, hanem az egész brit lakosságtól elvárt színvonal súlyos elmulasztása” volt tapasztalható.
  • Az összejövetelek szervezőit és résztvevőit nem igazán érdekelte, hogy helyénvalók-e ezek a partik, és hogy milyen közegészségügyi kockázatot jelentenek. A miniszterelnöki hivatal és a kabinetiroda vezető- és ítélőképessége több alkalommal is kudarcot vallott. Néhány összejövetelnek nem lett volna szabad megtörténnie, más eseményeknek pedig nem lett volna szabad úgy alakulniuk, ahogyan alakultak.
Boris Johnson kilép a Downing Street 10. ajtaján a jelentés publikálása után nem sokkal, hogy elinduljon a parlamentbe – Fotó: Niklas Halle'n / AFP
Boris Johnson kilép a Downing Street 10. ajtaján a jelentés publikálása után nem sokkal, hogy elinduljon a parlamentbe – Fotó: Niklas Halle'n / AFP

A londoni rendőrség egy héttel ezelőtt – másfél hónapnyi tagadás után – jelentette be, hogy ők is vizsgálatot indítanak a Downing Street-i partik ügyében. Pénteken derült ki, hogy a rendőrség azt kérte a miniszterelnöki hivatal belső vizsgálatát vezető Sue Graytől, hogy jelentésében „csak minimálisan említse” csak azokat az összejöveteleket, amiket a rendőrség is vizsgálni kezd. Ennek megfelelően a hétfőn megjelent belső jelentésből fontos részletek maradtak ki, melyekről csak a rendőrségi vizsgálat lezárultakor értesülhet majd a közvélemény.

A rendőrségi vizsgálat vége azonban Johnson szerencséjére valószínűleg nem a közeljövőben várható. A londoni rendőrség egyik vezetője néhány órával a Sue Gray-jelentés publikálása után azt nyilatkozta, hogy több mint 300 fényképet és 500 oldalnyi információt kaptak kézhez, ami alapján hamarosan elkezdik felkeresni azokat, akik részt vehettek az összejöveteleken. Catherine Roper elmondása szerint a vizsgálat „legfeljebb egy évig fog tartani”.

Gray összesen 16 összejövetelt vizsgált, melyeket 2020 májusa és 2021 áprilisa között tartottak, ebből 12-őt a rendőrség is ellenőriz. Ennek eredményeképpen Gray jelentésében azt írja, hogy „rendkívül korlátozottan” tud csak nyilatkozni a rendőrség látókörébe is eső 12 eseményről. Ezek közül 3 eseményen Boris Johnson is részt vett. A Gray által vizsgált események mindegyike a Downing Street 10-ben, vagy a kabinetirodában zajlott, egyet kivéve, ami az Oktatási Minisztériumban.

A lecsupaszított jelentés nem nevez meg egy szervezőt vagy résztvevőt sem, nem kritizál egy konkrét politikust sem. Nem tudunk meg belőle gyakorlatilag semmi konkrétumot.

Egy részletre viszont komoly figyelem hárulhat a következő hetekben. A jelentésből ugyanis kiderül, hogy a Gray által vizsgált egyik összejövetelt Johnson lakásán tartották, nem pedig a Downing Street 10. valamelyik irodaként funkcionáló részén (Johnson több esetben arra hivatkozott, hogy nem partik, hanem „munkahelyi összejövetelek” voltak a Downing Streeten). Ráadásul még decemberben a parlamentben is szóba került a 2020. november 13-i parti, amelynek létét akkor tagadta Johnson. Ha kiderül, hogy szándékosan félrevezette a képviselőket – ami a brit parlamenti szabályok súlyos megsértésének számít –, az akár a lemondásához is vezethet.

A brit miniszterelnöki hivatalban tartott partikról, melyek Johnson bukását okozhatják, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. >>>

Boris Johnson: Értem, mi a probléma, és meg is fogom oldani

Boris Johnson magyar idő szerint hétfő délután fél ötkor reagált a jelentésre a brit parlamentben.

„Először is elnézést szeretnék kérni. Ez a világjárvány mindenki számára nehéz volt. Arra kértük az embereket, hogy rendkívüli áldozatokat hozzanak. Hogy ne találkozzanak a szeretteikkel, ne látogassák meg halálos beteg családtagjaikat. És én megértem a haragot, amelyet az emberek éreznek. De nem elég elnézést kérni. Ez az a pillanat, amikor tükörbe kell néznünk, és tanulnunk kell a hibáinkból.”

Johnson ígéretet tett, hogy változtatásokat eszközöl a Downing Streeten, valamint kijelentette, hogy érti, mi a probléma, és ígéretet tett, hogy meg is fogja oldani. Tudja, hogy sok brit állampolgár azt kérdezi most, hogy vajon megbízható-e a kormány, hogy végrehajtja az ígéreteit. Nekik azt üzeni, hogy:

„Igen, megbízhatnak bennünk. Megbízhatnak bennünk, hogy végrehajtjuk, amit megígértünk. Azt mondtuk, hogy végigvisszük a brexitet, és így is tettünk. Azt mondtuk, keresztülvisszük az országot a Covidon, és így is tettünk.”

Ahogy arról korábban írtunk, voltak, akik úgy vélték január közepén, hogy sok függ attól, hogy Sue Gray vizsgálata alapján megállapítható-e Johnson személyes felelőssége, vagy a kormányfő el tudja vitetni a balhét beosztottjaival egy nagyobb személyügyi átalakítás keretében. A kormány részéről azt hangsúlyozták az elmúlt hetekben, hogy változtatni kell a munkahelyi kultúrán a Downing Streeten. Ezt ismételgette Johnson is hétfőn a parlamentben.

Boris Johnson beszédet mond a brit parlamentben – Fotó: PRU / AFP
Boris Johnson beszédet mond a brit parlamentben – Fotó: PRU / AFP

Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezére beszédében lesújtónak nevezte a jelentést. A miniszterelnök „szégyentelen” és „hülyének nézett mindannyiunkat”, tette hozzá. Arra bíztatta a konzervatív képviselőket, hogy „vessenek véget ennek a bohózatnak”, és váltsák le Johnsont.

Felszólalt Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt frakcióvezetője is. Blackford azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy félrevezette a képviselőket, amikor korábban arról beszélt, hogy nem is voltak partik, és ha voltak is összejövetelek, a Covid-szabályok be voltak tartva.

„Az emberek tudják, hogy ebben az emberben [Johnsonban] nem bízhatnak többé. A rendőrség vizsgálódik utána, és félrevezette a parlamentet, úgyhogy azonnal le kell mondania” – jelentette ki indulatos beszédében. A házelnök több alkalommal felszólította, hogy vonja vissza azon kijelentését, hogy Johnson félrevezette volna a képviselőket (ugyanis a brit parlamenti szabályok szerint tilos ilyennel vádolni másokat), amire a skót politikus nem volt hajlandó, így a házelnök kiküldte a parlamenti ülésteremből.

Johnsont több konzervatív képviselő, köztük Johnson elődje, Theresa May korábbi miniszterelnök is kritizálta parlamenti felszólalásában.

A brit miniszterelnök akár bele is bukhat az ügybe

A korábban mindent átvészelő Johnson eddigi legnagyobb botrányával néz szembe az ügyben. A kormányzati vizsgálat célja az volt, hogy tényszerűen összeszedje, pontosan mi történt a 2020-ban és 2021-ben tartott partikon, kik vettek ezeken részt, és végső soron, hogy munkaügyi összejövetelek voltak-e a kérdéses események, vagy sem.

Az egész botrány egy 2020 decemberi karácsonyi parti ügyével indult, ami miatt egy szóvivő kénytelen volt lemondani, de aztán további, eddig összesen 16, a miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben tartott buliról és összejövetelről kerültek elő információk a brit lapokban. A vizsgált összejövetelek idején nagyon szigorú járványügyi intézkedések voltak életben, a különböző háztartásban élők zárt térben nem tarthattak társasági összejöveteleket, és szabadtéren is csak hatan találkozhattak. Kifejezetten munka céljából lehettek kivételek, ami egy fontos védekezése is lett a Downing Street dolgozóinak a botrányban.

A partik közül többnél is felmerült fotók és beszámolók alapján, hogy Johnson is jelen volt egy ideig. Végül a kormányfő január elején a parlamentben nagy nehezen elismerte, hogy részt vett egy 2020. májusi kerti partin a Downing Streeten, és bocsánatot kért viselkedéséért, bár közben azzal hárított, hogy az értelmezése szerint egy munkaügyi esemény volt. Johnson szerint neki senki nem szólt, hogy az összejövetellel megszegnék a járványvédelmi szabályokat, viszont korábbi főtanácsadója, Dominic Cummings azt állította, hogy ő és egy másik tanácsadó is figyelmeztette erre a kormányfőt.

Később aztán az is kiderült, hogy egy szülinapi meglepetésbulit is tartottak Johnsonnak 2020 júniusában a Downing Streeten, amin az ITV News szerint harminc, az azóta megszólaló miniszterek szerint inkább csak tizennéhány ember vett részt. Abból mém is lett az elmúlt napokban, hogy az egyik konzervatív képviselő azzal védte Johnsont, hogy szerinte csak „rajtaütöttek egy tortával” a kormányfőn.

Januárban a Downing Street azért is külön bocsánatot kért II. Erzsébet királynőtől, amiért munkatársak 2021. április 16-án két további partit is tartottak a hivatalban, miközben az ország Fülöp herceg halálát gyászolta.

Még decemberben indították a belső vizsgálatot

Johnson még decemberben bejelentette, hogy belső vizsgálatot indítanak a partik ügyében – de aztán nem sokkal később kénytelen volt lemondani feladatáról a vizsgálat vezetője, mert kiderült, hogy ő is részt vett egy összejövetelen a saját irodájában.

Így aztán a partik ügyének kivizsgálásával Sue Grayt bízták meg, aki a kabinetiroda egy veterán tagja, és korábban a brit bürokrácia etikai ügyekben illetékes vezetője volt. Ő volt a felelőse annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként 2017-ben lemondani kényszerült Damian Green, aki a miniszterelnök-helyettesnek megfelelő első kabinettitkári tisztséget töltötte be. A vizsgálatban sok embert meghallgattak, fotókat és WhatsApp-üzeneteket is összegyűjtöttek.

Az ellenzék közben azzal vádolta a kormányfőt és környezetét, hogy törvényen felülinek tartja magát, és le kell mondania. Azonban a kormánypárton belül is nőtt az elégedetlenség: az elmúlt hetekben megszólaló miniszterek kiálltak Boris Johnson mellett, de több tory képviselő bírálta a kormányfőt, olyanok is voltak, akik az ellenzékhez hasonlóan távozásra szólították fel. A brit lapok szerint azonban sokan a belső vizsgálati jelentés nyilvánosságra hozásáig kivártak, és azután is jobban összezártak, hogy másfél hete az egyik konzervatív képviselő átült a Labourhöz.

A Konzervatív Párt parlamenti frakciójának 361 tagja van, és a pártbéli bizalmatlansági indítványhoz is legalább 15 százalékuk, azaz 54 képviselő beadványa kellene az illetékes bizottságnál.

Ha a vizsgálat megállapításaira hivatkozva ennyien előállnak, akkor a bizalmi szavazáson csak akkor bukik meg Johnson, ha a frakció több mint fele ellene fordul, aminek továbbra sincs jele.

Száz év alatt a második alkalom, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök rendőrségi vizsgálat részesévé válik

Johnson és beosztottjai viselkedése a sajtóban és a közösségi médiában is elemi felháborodást váltott ki a járványügyi intézkedésekbe, valamint a gazdasági problémákba belefáradt britek körében. Johnson népszerűsége is történelmi mélypontra esett, és a YouGov felmérései alapján 63 százalék lemondatta volna.

Az Ipsos vezetője pedig arról beszélt, hogy tízből hat ember akar bizalmi szavazást Johnsonról. A Konzervatív Párt körüli botrányok mellett a járvány gyakran hektikus kezelése, az infláció elszaladása és az energiaárak gyors növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy a felmérésekben a Munkáspárt 9 százalékpontos előnyre tett szert a torykkal szemben.

Az is feltételezhető volt, hogy Johnson többek között a járványügyi szabályok lazításával próbálna menekülni a negatív publicitás elől, és január közepén be is jelentette a korlátozások enyhítését.

Gray jelentésének nyilvánosságra hozása után azonban a rendőrségi ügy még folytatódik. A BBC emlékeztetett arra is, hogy ez száz év alatt a második alkalom, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök bármilyen szempontból rendőrségi vizsgálat részesévé válik. A rendőrségi vizsgálatnak is elsősorban a politikai következményei lehetnek súlyosak. Alapesetben szabályszegést állapíthatnak csak meg, noha a Sky Newsnak nyilatkozó egyik ügyvéd szerint akár felbujtás vagy közhivatallal való visszaélés is felmerülhet, ha olyan információk derülnek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!