Már a rendőrség is vizsgálja Boris Johnsonék lezárás alatti bulijait

2022. január 25. – 11:50

Már a rendőrség is vizsgálja Boris Johnsonék lezárás alatti bulijait
Fotó: David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brit rendőrség vizsgálatot indított a Covid miatti lezárások alatt a miniszterelnöki rezidencián és más kormányzati helyszíneken tartott partik ügyében, írja a Sky News.

A vizsgálat tényét Cressida Dick rendőrfőnök erősítette meg a londoni közgyűlésnek. Ez azért lényeges, mert a londoni rendőrség az elmúlt másfél hónapban többször is kijelentette, hogy nem indítanak vizsgálatot az ügyben.

A rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan, már december óta folyik a miniszterelnöki hivatal belső vizsgálata is. A rendőrfőnök most azt mondta, hogy a rendőrségi nyomozás elindításáról azután döntöttek, hogy a miniszterelnöki hivatal vizsgálóbizottsága információkat szolgáltatott nekik az összejövetelekről.

Eddig az az információ keringett a brit sajtóban, hogy a belső vizsgálat eredményeit ezen a héten fogják nyilvánosságra hozni, a Sky News azonban azt írja, hogy a most indított rendőrségi vizsgálat miatt ez több hetet is csúszhat, ugyanis egészen annak a lezárásáig várhatnak majd a belső vizsgálat eredményeinek kihirdetésével.

Cressida Dick egy nappal azután tett bejelentést a vizsgálat elindításáról, hogy az ITV News kiderítette, Boris Johnson nagyjából harminc fő társaságában ünnepelte 2020. június 19-én a születésnapját a Downing Streeten. Tette mindezt úgy, hogy az akkor életben lévő szabályok szerint nem lett volna szabad beltéren összejöveteleket tartani Angliában.

Az ITV szerint a meglepetéspartit a miniszterelnök felesége, Carrie Johnson segített megszervezni. Az összejövetelt a miniszterelnöki hivatal kabinetszobájában tartották, és 20-30 percig tartott 2020. június 19-én délután.

Az ITV-nek a miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy Boris Johnson részt vett a partin, igaz, állításuk szerint kevesebb mint 10 percig. A Downing Street megerősítése azért fontos, mert az utóbbi hetekben számos, a miniszterelnöki hivatalban a lezárások alatt megtartott partiról szivárogtak ki információk, ám a legtöbb esetben tagadták, hogy Johnson részt vett volna azokon.

A brit miniszterelnöki hivatalban tartott partikról, melyek Johnson bukását okozhatják, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. >>>

Az elmúlt hetekben folyamatosan arról ír a brit sajtó, hogy a lezárások idején több bulit is tartottak a Downing Street 10.-ben – miközben az átlagemberek csak azokkal találkozhattak, akikkel egy háztartásban éltek. A „partygate”-nek is nevezett botrányról először bővebben ebben a cikkben írtunk, de azóta volt néhány fejlemény az ügyben:

  • kiderült, hogy a miniszterelnöki hivatalban két búcsúbulit is tartottak a Fülöp herceg temetése előtti estén;
  • kiszivárgott egy email, amit egy összeröffenés szervezői küldtek ki száz miniszterelnökségi alkalmazottnak, és amiben mindenkit arra kértek, hogy a „piát vigyék maguknak”;
  • Johnson elismerte, hogy egy ilyen bulin valóban részt vett;
  • lemondott feladatáról a kirobbant botrány miatti vizsgálat vezetője, mert kiderült, hogy ő is részt vett egy ilyen eseményen a saját irodájában;
  • képek is kiszivárogtak az egyik miniszterelnökségi borozgatásról, amiről mindenki azt állítja, hogy munkahelyi megbeszélés volt;
  • hétfőn pedig kiderült, hogy Johnson születésnapi partit is tartott a Downing Streeten.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!