Boris Johnson születésnapi partit is tartott a járványügyi korlátozások ellenére

2022. január 24. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából harminc fő társaságában ünnepelte 2020. június 19-én a születésnapját Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten, az ITV News értesülései szerint. Tette mindezt úgy, hogy az akkor életben lévő szabályok szerint nem lett volna szabad beltéren összejöveteleket tartani Angliában.

Az ITV szerint a meglepetéspartit a miniszterelnök felesége, Carrie Johnson segített megszervezni. Az összejövetelt a miniszterelnöki hivatal kabinetszobájában tartották, és 20-30 percig tartott 2020. június 19. délután.

A partin a miniszterelnökön és feleségén kívül főként a Downing Street 10. személyzete vett részt, de ott volt Johnson személyi titkára, a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatója és számos tanácsadó is. Rajtuk kívül jelen volt Lulu Lytle belsőépítész is, aki a miniszterelnöki rezidencia felújításán dolgozott abban az időben, azonban az előbbiekkel ellentétben hivatalosan nem a Downing Street volt a munkahelye, így ő végképp nem lehetett volna ott az összejövetelen a szabályok szerint.

Az ITV-nek a miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy Boris Johnson részt vett a partin, igaz állításuk szerint kevesebb mint 10 percig. A Downing Street megerősítése azért fontos, mert az utóbbi hetekben számos, a miniszterelnöki hivatalban a lezárások alatt megtartott partiról szivárogtak ki információk, ám a legtöbb esetben tagadták, hogy Johnson részt vett volna azokon.

Az ITV szerint a délutáni meglepetésparti után Johnsonék este is összejövetelt tartottak, melyen családi barátaikat látták vendégül. Ezt a miniszterelnöki hivatal tagadja, azt nyilatkozták, hogy Johnson csupán néhány családtagját látta vendégül, és őket is szigorúan kültéren.

Boris Johnson hat nappal a születésnapi bulija előtt egy sajtótájékoztatón arra kért mindenkit, „hogy továbbra is tanúsítson önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a szabályokat, amelyek arra szolgálnak, hogy mindannyiunk biztonságát megőrizzék”.

„[Ezek a szabályok] azonban hangsúlyozottan nem arra szolgálnak, hogy olyan emberek, akik nem jogosultak rá, mások otthonában kezdjenek el találkozni – ez továbbra is törvényellenes”

– tette hozzá Johnson a sajtótájékoztatón.

Az akkor életben lévő szabályozások szerint beltéren tilos volt összejöveteleket tartani, és kültéren is mindössze hat ember találkozhatott egyszerre.

Szintén érdekes adalék, hogy néhány hónappal korábban Johnson a Twitteren osztott meg egy kézzel írt levelet, amiben megköszönte egy 7 éves kislánynak, hogy nem tart születésnapi partit.

Az elmúlt másfél hónapban több mint egy tucat Downing Streeten tartott összejövetelről szivárogtak ki információk. Ezek kivizsgálására egy bizottság is felállt december közepén, a vizsgálat eredményeit sajtóinformációk szerint ezen a héten fogják nyilvánosságra hozni.

A brit miniszterelnöki hivatalban tartott partikról, melyek Johnson bukását okozhatják, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!