A bukás elől menekülve Boris Johnson eltörli a kötelező maszkviselést Angliában

2022. január 19. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Eltörlik az omikron variáns miatt hozott szigorításokat Angliában, jelentette be a brit parlament szerdai ülésén Boris Johnson. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy nem lesz kötelező maszkot viselniük az angoloknak a tömegközlekedésen és az iskolákban. Előbbi lazítás jövő csütörtökön, utóbbi pedig már holnap érvénybe lép.

Jövő csütörtöktől már arra sem kötelezik az embereket, hogy oltási igazolást vagy negatív Covid-tesztet mutassanak be a tömegrendezvényeken és a szórakozóhelyeken. Igaz, a szervezők továbbra is dönthetnek úgy, hogy kérik ezeket a beengedéskor. Ezenkívül január 27-től már nem buzdítják otthoni dolgozásra az embereket, és az idősotthonok látogatására vonatkozó szabályozásokon is lazítanak.

Boris Johnson azzal indokolta a döntést, hogy Anglia már túl van az omikron variáns csúcsán, ami miatt eredetileg bevezették a most eltörölt szigorításokat. Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője azt mondta, akkor hajlandóak támogatni a döntést, ha Johnson nyilvánosságra hozza az azt alátámasztó tudományos adatokat.

Johnson bejelentése után nem sokkal Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere bejelentette, hogy a fővárosban a kormány döntése ellenére marad a kötelező maszkhasználat a tömegközlekedésen.

A csúcson ugyan túl van már Anglia, de azért az omikron variáns felbukkanása előtti fertőzöttségi adatokat még nem érték el. Emiatt más is indokolhatta a mai bejelentett enyhítéseket. A legnagyobb brit lapok már a múlt héten is arról cikkeztek, hogy a koronavírus-szabályozások enyhítése Johnson mesterterve a Downing Street-i Covid-bulik miatt megtépázott népszerűségének visszatornázására.

A brit miniszterelnöki hivatalban tartott partikról, melyek Johnson bukását okozhatják, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!