Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel

2022. január 14. – 18:49

Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel
A képen egy „Vigyázat, aknák!” feliratú tábla látható Donyeckben, Kelet-Ukrajnában az orosz és az ukrán fegyveres erők határvonalán – Fotó: Szergej Averin / Szputnyik

Másolás

Vágólapra másolva

Hármas találkozót javasolt amerikai és orosz kollégájával, Joe Bidennel és Vlagyimir Putyinnal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán–orosz határválság megoldására – közölte pénteken Zelenszkij egyik közeli tanácsadója.

„Zelenszkij elnök azt javasolta Biden elnöknek, hogy szervezzen háromoldalú találkozót – esetleg videókonferencia formájában – Biden, Putyin és Zelenszkij elnökök között”

– közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Atlanti Tanács amerikai agytröszt egyik rendezvényén Washingtonban az MTI szerint.

„Még várjuk az orosz fél válaszát, de az amerikai partnereink bizonyos fokig érdeklődéssel fogadták a javaslatunkat” – mondta. „Úgy vélem, ez kezdeményező javaslat, amely Ukrajnát is a tárgyaló felek közé sorolja. Ha az európai biztonsági struktúra megvitatásáról van szó, Ukrajnát is be kell vonni” – vélte a tanácsadó.

Az ukrán államfő kedden négyoldalú találkozót szorgalmazott Moszkva, Párizs és Berlin részvételével, hogy véget vethessenek a kelet-ukrajnai konfliktusnak. A héten egy sor magas szintű tárgyalásra és eszmecserére került sor, amelyen orosz és nyugat-európai, illetve amerikai tisztségviselők az ukrajnai konfliktus megoldását vitatták meg.

Tavaly év végén az ukrán helyzet odáig fokozódott, hogy Putyin kijelentette: kész „haditechnikai lépéseket tenni”, ha a NATO megjelenik Ukrajnában. Oroszország ugyanis meg akarja akadályozni Ukrajna NATO-csatlakozását, és azt is követeli, hogy az egykori szovjet tagköztársaságokból vonuljon ki a szövetségi rendszer. A kijelentés környékén több tízezer fővel megnőhetett az ukrán határ közelében állomásozó orosz csapatok létszáma az ukránok szerint, sőt, már 122 ezer katonáról beszélt a nemzetbiztonsági tanács.

Az eszkalálódó feszültségek miatt az elmúlt hetekben létrejött már egy online találkozó Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, Oroszországot szankciókkal fenyegető közleményt adott ki a G7-csoport, valamint Lengyelország és Litvánia is, majd december 31-én Putyin felhívta Bident, hogy közölje vele, ha az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetne be Oroszország ellen, az komoly törést jelentene a két ország viszonyában.

És bár az ukrán elnök szerint nem félnek az oroszoktól, mert az ukrán hadsereg nagyszerű, Ukrajna mégis fegyvereket és katonai segítséget kért Németországtól az orosz fenyegetés miatt. Mára már ott tartunk, hogy hamis zászlós hadművelet végrehajtására állított fel egy operatív csoportot Oroszország Kelet-Ukrajna közelében az Egyesült Államok hírszerzői szerint – ezt egy amerikai köztisztviselő mondta pénteken a CNN-nek.

A meg nem nevezett hivatalnok szerint az orosz fél így akar ürügyet teremteni Kelet-Ukrajna inváziójára, az operatív csoport ügynökeit pedig városi hadviselésre és robbanóanyagok használatára képezték ki, hogy különböző szabotázsakciókat hajtsanak végre az oroszbarát kelet-ukrajnai csapatok ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!