Az ukrán elnök szerint nem félnek az oroszoktól, mert az ukrán hadsereg nagyszerű

2022. január 1. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Semmilyen hadsereg nem ijeszt meg minket a határ túloldalán, mert egy nagyszerű hadsereg a mi oldalunkon megvéd bennünket”

– mondta az újévi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egyre fokozódó ukrán-orosz feszültségről, illetve az ország határánál állomásozó orosz csapatokról a Szabad Európa angol nyelvű kiadásának beszámolója szerint.

Az Ukrajna és Oroszország között fennálló, egyre forrósodó hidegháborús helyzetben az ukránok attól tartanak, január–február környékén támadást indíthatnak ellenük az oroszok, Moszkva ezt viszont rendre tagadja. A nyugati hatalmak kiállnak Ukrajna területi egysége, nyugati integrációs törekvései mellett, a Putyin-rezsim azonban nem tolerálja a szomszédos Ukrajna esetleges NATO-csatlakozását, általában véve azt követeli, hogy az egykori szovjet tagköztársaságokból vonuljon ki a szövetségi rendszer – ellenkező esetben „haditechnikai lépéseket” helyezett kilátásba.

Az eszkalálódó feszültségek miatt az elmúlt hetekben létrejött már egy online találkozó Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, Oroszországot szankciókkal fenyegető közleményt adott ki a G7-csoport valamint Lengyelország és Litvánia is, majd december 31-én Putyin felhívta Bident, hogy közölje vele, ha az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetne be Oroszország ellen, az komoly törést jelentene a két ország viszonyában. Az orosz és az amerikai tisztségviselők január 10-én tárgyal a kialakult helyzetről, a NATO és Oroszország január 12-én, és január 13-án várható egy szélesebb regionális találkozó is.

Zelenszkij a beszédében azt mondta, hogy az orosz támogatást élvező szeparatistákkal folytatott kelet-ukrajnai konfliktus lezárása a kormánya fő célja. Arról is beszélt, hogy bizakodó, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím egy napon még visszakerül Ukrajnához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!