Putyin kész „haditechnikai lépéseket tenni”, ha a NATO megjelenik Ukrajnában

2021. december 21. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország kész haditechnikai lépéseket tenni, ha a NATO tovább közeledik határai felé – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kollégiumának keddi tanácskozásán, írja az MTI. Az orosz elnök azt mondta: ha a NATO infrastruktúrája megjelenik Ukrajna területén, akkor a szövetség rakétáinak repülési ideje 7-10 percre, a hiperszonikus fegyvereké pedig 5 percre rövidül.

Mindezt azután jelentette ki az orosz elnök, hogy Moszkva a napokban azt követelte, hogy a NATO vonuljon vissza Kelet-Európából. Azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államok vállalja a NATO keleti bővítésének megakadályozását, és hogy utasítsa el a volt szovjet tagköztársaságok – például Ukrajna – szövetséghez történő csatlakozását. Putyin ehhez jogi garanciákat vár az amerikaiak részéről.

Az oroszok követelései szerint az Egyesült Államok nem létesíthetne katonai támaszpontokat azokban az egykori szovjet tagköztársaságokban, amelyek nem tagjai a NATO-nak. Moszkva azt javasolja, hogy Oroszország és a NATO tagjai ne telepítsenek csapatokat és fegyvereket olyan európai országokba, ahol 1997 előtt nem voltak, illetve Oroszország és az Egyesült Államok ne telepítsen nukleáris fegyvereket a határain kívül, és a már ott lévőket vonja vissza. Ez NATO-zászlóaljak kivonását jelentené Lengyelországból és az egykor a Szovjetunióhoz tartozó Észtországból, Lettországból és Litvániából. A lengyel külügyminisztérium már korábban jelezte, hogy az oroszoknak nem lehet beleszólásuk a NATO-val kapcsolatos ügyekbe.

Közben Lengyelország és Litvánia is kiállt Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozása mellett, illetve szankciót követeltek Oroszországgal szemben az ukrán–orosz határon kialakult helyzet miatt. Amerikai hírszerzők szerint Oroszország 70 ezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe, az ukránok pedig attól félnek, január–február környékén támadást indíthatnak az oroszok. Moszkva ezt viszont rendre tagadja.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról is beszélt a keddi tanácskozáson, hogy amerikai katonai magáncégek provokációra készülnek a kelet-ukrajnai Donyec-medencében vegyi komponensek felhasználásával. „Ismeretlen vegyi összetevőket tartalmazó tartályokat szállítottak Adijivka (Avgyejevka) és Krasznij Liman városba provokáció végrehajtására.”
Az orosz védelmi minisztérium értesülései szerint a régióban mintegy 120 amerikai zsoldos tartózkodik, aki ukrán különleges egységek és radikális csoportok harci kiképzésével foglalkozik. Sojgu szerint az amerikai katonai magáncégek emberei lőállásokat létesítenek lakóépületekben és „szociális jelentőségű létesítményekben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!