Putyin és Biden kedden virtuális csúcstalálkozót tart

2021. december 4. – 08:48

frissítve

Putyin és Biden kedden virtuális csúcstalálkozót tart
Katonazenekar játszik a kijevi repülőtéren a donyecki repülőteret védő katonák tiszteletére Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A The Washington Post egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva írt arról, hogy az Egyesült Államoknak vannak információi az orosz tervekről. Az amerikai hírszerzés becslése szerint a 175 ezer katonának a fele már felvonult az ukrán határ közelében. Az offenzívában száz zászlóalj-harccsoport venne részt – írja az MTI. Az amerikai hírszerzők azt is tudni vélik, hogy Oroszország az utóbbi időben sokkal intenzívebben próbálja meg lejáratni Ukrajnát, előkészítve így a támadást – írta az AP.

A nagy konfliktus

A két ország viszonya változó intenzitással ugyan, de nagyon rossz.

  • Ukrajna szerint amióta nyugatbarát (vagy legalábbis kevésbé oroszbarát) vezetés került hatalomra Kijevben, Oroszország folyamatosan támadja Ukrajnát, megszállta a Krím-félszigetet és a kelet-ukrajnai „polgárháborút” is valójában ő tüzeli.
  • Oroszország nézőpontjából a korábbi oroszbarát vezetést megpuccsolták, a Krímben a lakosság népszavazással döntött arról, hogy Oroszországhoz csatlakozik, és az orosz katonák nem is jártak a Donbass vidékén, itt a helyi orosz bányászok és más civilek védekeznek az ukrán nacionalizmus ellen.

Kapcsolatok szinte nincsenek

Az elmúlt időszakban egy viszonylag beállt, szerencsére kevés emberáldozatot követelő háborúszerűség zajlott, ahol mindenkinek az volt a belpolitikai érdeke, hogy ne legyen elvtelen, sok kompromisszumot igénylő béke, de ne is kerüljön nagyon sokba a hadviselés. A gazdaságban pedig olyan értelmetlen helyzeteket láttunk, hogy

  • Ukrajna drágán (nyugati közvetítői felárral) vette a orosz gázt, csak ne legyen kapcsolatuk egymással,
  • Moszkva és Kijev között nem voltak közvetlen repülőjáratok, át kellett szállni Minszkben (azóta új értelmet nyert a belorusz tranzit),
  • és, bár azért ez egy hosszabb folyamat volt, Oroszország még a gázvezetékeivel is kikerülte északról, illetve délről is Ukrajnát, csak ne kelljen Kijevnek tranzitdíjat fizetnie.

Az úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött

Joe Biden amerikai elnök mindenesetre éppen pénteken jelentette be, hogy összeállít egy átfogó tervet az orosz-ukrán válság kezelésére azzal a céllal, hogy megnehezítse az Ukrajna elleni esetleges orosz támadást.

Biden nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondol. Jen Psaki fehér házi szóvivő azonban később jelezte, hogy Moszkva elleni szankciókról is szó lehet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén pénteken megerősítette, hogy

Putyin és Biden videókonferencia keretében tárgyalni készül.

Egybehangzó értesülések szerint ez már a jövő héten megtörténhet, a Reutersnek Peszkov azt nyilatkozta, hogy a videókonferencia kedden lesz. A két elnök a tervek szerint megvitatja az orosz csapatok ukrán határ mentén történő felvonultatását és más kérdéseket – közölte egy nevének elhallgatását kérő, jól értesült amerikai illetékes is a brit hírügynökséggel.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a kijevi parlamentben felszólalva figyelmeztetett:

Oroszország több mint 94 ezer katonát vont össze az Ukrajnával közös határ közelében, és átfogó offenzívát indíthat január végén.

Moszkva ezzel szemben destabilizáló magatartással vádolja Ukrajnát és az Egyesült Államokat, és azt sugallja, hogy Kijev előkészületeket tehet egy offenzívára Ukrajna oroszbarát szakadárok kezén lévő keleti részén. Az ukrán hatóságok ezt tagadták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!