Lengyelország és Litvánia kiáll Ukrajna NATO-ambíciói mellett, és szankciókat követel Oroszország ellen

2021. december 20. – 22:15

Lengyelország és Litvánia kiáll Ukrajna NATO-ambíciói mellett, és szankciókat követel Oroszország ellen
Andrzej Duda lengyel, Volodimir Zelenszkij ukrán és Gitanas Nauseda litván elnök a hétfői találkozón – Fotó: Ukraine Presidency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorúbb szankciókat követel Oroszország ellen Lengyelország, Litvánia és Ukrajna is, írja az AP. A három ország elnöke, Andrzej Duda, Gitanas Nauseda és Volodimir Zelenszkij hétfőn a nyugat-ukrajnai Hutában találkozott egymással.

Az államfők a találkozó utáni közös nyilatkozatukban felszólították a Kremlt is arra, hogy „deeszkalálja az ukrán–orosz határon kialakult helyzetet, vonja ki csapatait az ukrán határokról és az ideiglenesen megszállt területekről”, azaz a Krím félszigetről, valamint az ukrán Donyeck és Luhanszk megyékből.

Amerikai hírszerzők szerint ugyanis Oroszország 70 ezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe, az ukránok pedig attól félnek, január-február környékén támadást indíthatnak az oroszok az országuk ellen.

Moszkva tagadja, hogy támadásra készülne, de többször is hangsúlyozta, hogy a NATO-nak nem szabad felvennie a szövetségébe Ukrajnát és más volt szovjet tagállamokat, valamint vissza kell fognia a katonai tevékenységét a kelet-közép-európai térségben.

„Kategorikusan ellenzem, hogy bármilyen engedményt tegyünk Oroszországnak. Egyértelmű, hogy Oroszországnak kell visszalépnie”

– reagált erre hétfői nyilatkozatában Andrzej Duda lengyel elnök. Szerinte a NATO nem hagyhatja, hogy Oroszország felől zsarolhassák, és „ellenultimátumot” kell adni Moszkvának. Duda arról is beszélt, hogy Ukrajna biztonsága alapvető, ezért a szomszédjainak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne érhesse őket Oroszország felől támadás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országa akkor tud majd csatlakozni a katonai védelmi szövetséghez, „amikor a NATO rájön, hogy nem a NATO erősíti meg a többi országot, hanem az erős államok erősítik a NATO-t”, írja az MTI.

A három elnök emellett a nyilatkozatban kifejtette, hogy Lengyelország és Litvánia támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását, és az orosz agresszió elleni küzdelmét. Andrzej Duda lengyel elnök szerint ráadásul az oroszok nemcsak az ukrán–orosz, de a belarusz–lengyel határhelyzet kialakulásáért is felelősek – szerintük ugyanis a lukasenkói rezsim által előidézett menekültválságban Moszkva kisegítette a belarusz hatóságokat.

Az orosz vezetés még pénteken küldött követeléseket a NATO felé, erről bővebben itt számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!