Amit 2014-ben nem tettünk meg, most készen állunk megtenni – mondta Biden Putyinnak arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát

2021. december 8. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden, az orosz–ukrán határnál egyre fokozódó feszültségek közepette videóhívásban tárgyalt egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, erről ebben a cikkünkben számoltunk be tegnap. Moszkva mostanáig nem kommentálta a beszélgetést, de most ők is értékelték azt, és elárultak néhány részletet. Ahogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is idézett néhány érdekesebb részletet a beszélgetésből.

Hónapok óta megy a hidegháború Ukrajna és Oroszország között, ezt pedig tetézte, hogy novemberben Oroszország több mint százezer katonát vonultatott a határhoz, bár Moszkva kitart amellett, hogy nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát. A Kelet-Ukrajnában zajló konfliktusról itt írtunk bővebben.

Ezért is látta szükségesnek a két elnök, hogy tárgyaljanak egymással. Biden azzal a szándékkal mehetett neki a tárgyalásnak, hogy elmondja: Putyinnak soha nem látott gazdasági szankciókkal kell számolnia, ha offenzívát indít szomszédja ellen, míg az oroszok garanciát akarnak, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a NATO-hoz, illetve ígéretet arra, hogy Ukrajna nem foglalja vissza a 2014-ben elvesztett területeit.

„Amit 2014-ben nem tettünk meg, most készen állunk megtenni”

– jelezte Biden Putyinnak, legalábbis erről számolt be Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nek. Biden arról beszélt, az Egyesült Államok készen áll arra, hogy kemény gazdasági szankciókkal büntesse Oroszországot, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát. De a gazdasági következmények mellett azt is világossá tette, hogy készek további védelmi felszereléseket biztosítani Ukrajnának, azon túl, amit már eddig adtak. Sőt, a közeli NATO-szövetséges országok védelmi képességébe is fektetnének válaszul, ha eszkalálódna a helyzet Ukrajnában.

A Fehér Ház közleménye és Sullivan nyilatkozatai után az oroszok is kiadtak egyet a beszélgetésről. Ebben úgy fogalmaztak, a beszélgetést az ukrán helyzet dominálta, Biden pedig az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonások fenyegető jellegét hangsúlyozta. Hozzátették, amit az amerikaiak is kiadtak a beszélgetésről: az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei készek reagálni a helyzet fokozódására.

Az orosz beszámoló szerint Putyin válaszul azt hangsúlyozta, hogy nem lehet Oroszországra hárítani a felelősséget ebben a helyzetben, miközben a NATO „veszélyes kísérleteket” tesz arra, hogy ukrán területen terjeszkedjen, és erős katonai jelenlétet építsen ki az orosz határ közelében. Ezért garanciákat akarnak abban a kérdésben, hogy a NATO ne bővüljön Ukrajnával kelet felé, és ne építsen ki a NATO támadó jellegű fegyverrendszereket Oroszországgal határos államokban.

Jurij Usakov, Putyin külügyi tanácsadója kedd este újságíróknak arról beszélt, Putyin azt mondta Bidennek, hogy míg az amerikaiak a tőlük több ezer kilométerre lévő orosz csapatok miatt aggódnak, addig ők az oroszok, Oroszország biztonságáért aggódnak. Megkérdezték Usakovot, hogy Putyin megígérte-e Bidennek, hogy nem fognak orosz csapatok bevonulni Ukrajnába, de az orosz elnök tanácsadója teljesen elvetette az invázió ötletét, úgy fogalmazott:

„Ez szóba sem került.”

Biden és Putyin egyébként utoljára júniusban találkoztak személyesen, de akkor csak abban egyeztek meg, hogy visszaküldik egymáshoz nagyköveteiket, és párbeszédet kezdeményeznek majd a nukleáris fegyverek ellenőrzéséről. A két vezető kapcsolatairól itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!