Fegyvereket és katonai segítséget kér Németországtól Ukrajna az orosz fenyegetés miatt

2022. január 10. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

A fegyverblokádok feloldását és katonai eszközök azonnali szállítását kéri Németországtól Ukrajna berlini nagykövete, Andrej Melnyik – írja a Der Spiegel. Melnyik a Funke-médiacsoportnak adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte Németországnak „ugyanolyan történelmi felelőssége van Ukrajnáért, mint Izraelért”.

Miután Oroszország hetek óta csapatokat von össze délnyugati régióiban, Melnyik szerint Ukrajna lerohanásának esélye változatlanul magas. A nagykövet hozzátette, Kijev „Németország masszív katonai segítségét várja el, hogy Ukrajna lehetséges lerohanásának az árát olyan magasra emeljék, hogy az meghiúsuljon”. Szerinte Putyin készen áll egy új invázióra és az ukrán államiság lerombolására.

A csapatösszevonások miatt a nyugati országok hetek óta aggodalmukat fejezik ki, Putyin azonban tagadja, hogy le akarná rohanni Ukrajnát. Oroszország azt követeli, hogy ne vegyenek fel több kelet-európai országot a NATO-ba, és adjanak garanciát arra, hogy Ukrajna soha nem lesz a szövetség tagja.

A kialakult helyzetről hétfőn tárgyal az Egyesült Államok és Oroszország delegációja Genfben, de szakértők szerint nem várható áttörés. Annalena Baerbock német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterek Európa bevonását követelik a tárgyalásokba. Szerintük vissza kellene térni az úgynevezett Normandia-formátumú tárgyalásokhoz, melyeken korábban Oroszországon és Ukrajnán kívül Németország és Franciaország tárgyalt az ellentétek feloldásáról.

Melnyik azonban minden hasonló tárgyalással kapcsolatban szkeptikus. „Naiv lenne azt gondolni, hogy a nyugati szövetségeseink és Oroszország közötti tárgyalások áttörést hoznának” – mondta. Ukrán szempontból csak az lenne megoldás, ha „Putyint arra kényszerítenék, hogy fejezze be a Krím és a Donyec-medence nyolc éve tartó megszállását, és az újjáépítésre háborús jóvátételt fizetnének”.

Az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!