Kaczyński elismerte, hogy Lengyelország megvette a Pegasus-kémszoftvert

2022. január 08. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Jarosław Kaczyński, Lengyelország miniszterelnök-helyettese és a Jog és Igazságosság párt elnöke elismerte, hogy az ország megvásárolta a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert, azt viszont tagadta, hogy azt politikai ellenfeleinek megfigyelésére használták volna, írja az AP.

Kaczyński szerint a titkosszolgálatok több országban használják a Pegasust a bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben, és a lengyelek pedig azért szerezték azt be, mert technikailag sokat fejlődött a titkosított adattovábbítás. „Rossz lenne, ha a lengyel szolgálatoknak nem lenne ilyen eszközük” – mondta a Sieci nevű lapnak adott interjújában, ami hétfőn jelenik meg, de egy előzetest már közöltek belőle.

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerint a kormány törvénytelenen módon, az Igazságügyi Alap forrásait felhasználva szerezte be a kémszoftvert, 5,4 millió euróért.

Az Igazságügyi Alap a lengyel bíróságok által kiszabott bírságokat gyűjti össze, az alap pénze a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére és a további bűncselekmények megelőzésére szolgál. A Gazeta Wyborcza cikke új megvilágításba helyezi azokat a közelmúltban megjelent információkat, amelyek szerint a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) ellenzéki képviselők megfigyelésére is használta a Pegasust.

A Pegasus beszerzését az Igazságügyi Alap pénzügyi tervének módosítása tette lehetővé, amelyet 2017-ben hagyott jóvá a parlament államháztartási bizottsága – írja a Gazeta Wyborcza. A napilap szerint Orbán Viktor, Beata Szydło lengyel és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök Budapesten, egy V4-es találkozón egyezhetett meg arról, hogy Magyarország és Lengyelország használhassa a Pegasust. A lengyel igazságügyi minisztérium cáfolta a Gazeta Wyborcza állításait, azt közölték, hogy az alapot csak a bűnözés elleni küzdelemre lehet felhasználni.

A 2019-es parlamenti választások előtti hetekben a lengyel ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédjét, Roman Giertychet célozták meg a Pegasussal, két évvel később az igazságszolgáltatás kormánypárti ledarálása ellen küzdő kritikus ügyész, Ewa Wrzosek telefonját hekkelték meg a hírek szerint. Később kiderült, hogy a 2019-es választás előtt Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor mobilját is célba vették a szoftverrel, a telefonját összesen 33 alkalommal hekkelték meg 2019. április 26. és október 23. között.

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette lengyel kormány pár napja még sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy megrendelte-e a hekkeléseket, vagy megvásárolta-e a kémszoftvert. Stanislaw Zaryn lengyel nemzetbiztonsági szóvivő a Gazeta értesüléseire annyit mondott, hogy a kormány senkit sem hallgat le illegálisan, indokolt esetben szerez bírói végzést, és a kormánynak nincsenek megfigyeléseknél politikai motivációi. Mateusz Morawiecki miniszterelnök fake newsnak nevezte a Giertych és Wrzosek telefonjának meghekkeléséről szóló híreket. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter pedig azt mondta, nem tud illegális megfigyelésekről, de hozzátette, hogy Lengyelország nem tehetetlen, ha fel kell lépni bűncselekményekkel gyanúsított emberekkel szemben.

A Direkt36 még júliusban írt arról elsőként, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethették be azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kiberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. A kémszoftvert több, a kormánnyal kritikus újságíró, civil aktivista és gazdasági szereplő készülékén is megtalálták, de még Áder János köztársasági elnök testőrének és a fideszes elit pilótájának a telefonján is.

Bár a kormány hónapokig ködösített az ügyben, Kósa Lajos novemberben egy újságírói kérdésre elismerte, hogy a magyar kormány beszerezte a kémszoftvert. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az Európai Parlament képviselői delegációjának budapesti látogatásakor beszélt arról, hogy a Pegasus kémszoftver használata minden esetben jogszerűen történt.

És bár pár nappal ezelőtt egy svájci cikk pontatlanságából és némi félrefordításból elterjedt a hír, egyáltalán nem biztos, hogy a Pegasus gyártója szerződést bontott a magyar kormánnyal. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!