Pegasus-ügy: harmincháromszor törhették fel egy lengyel ellenzéki szenátor mobilját

2021. december 23. – 23:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor mobilját is meghekkelték a a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel a 2019-es parlamenti választások előtt és a szavazás után is, írja az AP. Brejza telefonját összesen 33 alkalommal hekkelték meg 2019. április 26. és október 23. között. Hozzáteszik, hogy ő a harmadik olyan lengyel ellenzéki szereplő, akinél az NSO Group szoftverének nyomait találta meg a telefonon a Citizen Lab nevű kezdeményezés.

Az AP kedden írta meg, hogy 2019-es parlamenti választások előtti hetekben az ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédjét, Roman Giertychet támadták be a kémszoftverrel, míg két évvel később az igazságszolgáltatás kormánypárti ledarálása ellen küzdő kritikus ügyész, Ewa Wrzosek telefonját hekkelték meg. Giertych telefonját a Citizen Lab kutatása szerint legalább 18 alkalommal hekkelték meg 2019 utolsó négy hónapjában. A két esetről itt írtunk részletesen>>>

Bár a szervezet nem tudta megmondani, kitől érkezhetett a megrendelés, az NSO csak kormányzati szerveknek adta el a Pegasus-szoftvert. „A szívem összeszorul minden egyes feltárt esetnél” – mondta John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója. Szerinte ezek igazolhatják legrosszabb félelmeiket arról, hogy még ha demokráciában használják is, az ilyen kémprogramok mekkora lehetőséget adhatnak a visszaélésekre.

Brejza azt mondta az AP-nek, hogy szerinte a telefonjáról ellopott adatok és információk kulcsfontosságú stratégiai betekintést engedtek az ellenzéki kampányba, aminek akkor az egyik vezetője volt. Szerinte így, a telefonjáról szerezhették meg azokat az üzeneteket is, amiket aztán átalakítva egy lejárató kampányhoz használtak fel a választás előtt az állami tévében.

Az AP azt írja, hogy az üzeneteket úgy állították be, mintha Brejza létrehozott volna egy online csoportot, ami kormányellenes propagandát terjesztve gyűlölködött. Azonban ilyen csoport nem létezett. Brejza ezért megkérdőjelezi a választás tisztaságát, szerinte nem tudni, mennyi szavazatot veszítettek el a lejáratás miatt.

Krzysztof Brejza Varsóban, 2018. november 22-én – Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Krzysztof Brejza Varsóban, 2018. november 22-én – Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette lengyel kormány sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy megrendelte-e a hekkeléseket, vagy megvásárolta-e a kémszoftvert. Stanislaw Zaryn lengyel nemzetbiztonsági szóvivő annyit mondott, hogy a kormány senkit sem hallgat le illegálisan, indokolt esetben szerez bírói végzést, és a kormánynak nincsenek megfigyeléseknél politikai motivációi.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán fake newsnak nevezte az akkor még Giertych és Wrzosek telefonjának meghekkeléséről szóló híreket. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter pedig azt mondta, nem tud illegális megfigyelésekről, de hozzátette, hogy Lengyelország nem tehetetlen, ha fel kell lépni bűncselekményekkel gyanúsított emberekkel szemben.

A Direkt36 még júliusban írt arról elsőként, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethették be azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kiberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. A kémszoftvert több, a kormánnyal kritikus újságíró, civil aktivista és gazdasági szereplő készülékén is megtalálták, de még Áder János köztársasági elnök testőrének és a fideszes elit pilótájának a telefonján is.

Bár a kormány hónapokig ködösített az ügyben, Kósa Lajos novemberben egy újságírói kérdésre elismerte, hogy a magyar kormány beszerezte a kémszoftvert. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az Európai Parlament képviselői delegációjának budapesti látogatásakor beszélt arról, hogy a Pegasus kémszoftver használata minden esetben jogszerűen történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!