Lengyelországban is bevetették az ellenzék kulcsfigurái ellen a Pegasust

2021. december 21. – 00:07

Lengyelországban is bevetették az ellenzék kulcsfigurái ellen a Pegasust
Ellenzéki tüntetés idén októberben telefonok fényeivel Varsóban – Fotó: Francois Devos / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel kormány két komoly ellenfelének mobiltelefonját is meghekkelték a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel, írja az AP hírügynökség. Míg a 2019-es parlamenti választások előtti hetekben az ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédjét, Roman Giertychet támadták be a kémfegyverrel, két évvel később az igazságszolgáltatás kormánypárti ledarálása ellen küzdő kritikus ügyész, Ewa Wrzosek telefonját hekkelték meg a hírek szerint.

Mindkét esetben az NSO Group szoftverének nyomait találta meg a telefonokon a Citizen Lab nevű kezdeményezés – és bár a szervezet nem tudta megmondani, kitől érkezhetett a megrendelés, az NSO csak kormányzati szerveknek adta el a Pegasus-szoftvert. Így feltételezhető, hogy a kémkedésért a lengyel kormány volt a felelős.

Vele volt a meghekkelt telefon a gyóntatófülkében is

2019-ben a kormánykritikus TVN televízió – ami ellen a lengyel kormány az elmúlt hónapokban médiaháborút robbantott ki – bizonyítékokat talált arra, hogy a lengyel kormány korrupcióellenes ügynöksége több mint 8 millió dollárt (átszámítva 2,6 milliárd forintot) költött telefonos kémprogramokra. Bár a korrupcióellenes ügynökség cáfolta a jelentést, de Mateusz Morawiecki miniszterelnök ennél kétértelműbben fogalmazott, és azt mondta, „idővel minden tisztázódni fog”.

Úgy tűnik, most jött el ennek az ideje: Roman Giertych telefonját a Citizen Lab kutatása szerint legalább 18 alkalommal hekkelték meg 2019 utolsó négy hónapjában – ekkoriban ügyvédként képviselte Donald Tuskot, aki 2007 és 2014 között miniszterelnök volt, most pedig a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform vezetője. De szintén az ügyvéd ügyfele volt Radek Sikorski EP-képviselő, aki a Tusk-kormány külügyminisztere volt.

John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója szerint „megdöbbentően agresszívan”, szinte óráról órára megfigyelték Giertychet a kémszoftverrel. „Kétségbeesett vágyat éreztek arra, hogy figyeljék, kivel beszél” – mondta Scott-Railton.

„Ez a telefon mellettem volt a hálószobámban, és velem volt, amikor gyónni mentem. Teljes egészében követték az életemet”

– mondta Giertych, aki szerint a telefonja használhatatlanná vált, olyan sokszor figyelték meg a Pegasusszal. A legintenzívebb időszak a 2019. októberi parlamenti választások előtti néhány hét volt, amikor egy osztrák építési vállalkozó perelte a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökét, Jarosław Kaczyńskit egy építési ügy miatt – ezzel párhuzamosan pedig Sikorskit egy lehallgatási botrány miatt indított perben. 2020-ban a korrupcióellenes ügynökség tisztviselői házkutatást is tartottak a kormánykritikus ügyvédnél – a kutatást később illegálisnak nyilvánították a lengyel bíróságok is.

Nem akart hallgatni, feltörték az iPhone-ját

„Ha valaki egyszer elkezd agresszívan megcélozni embereket a Pegasusszal, azzal diktátorok és autokraták testvérközösségéhez csatlakozik, akik ezt az ellenségeik ellen használják, és aminek biztosan semmi helye nincs az EU-ban”

– mondta az AP-nek John Scott-Railton. A Citizen Lab szerint Roman Giertych és Ewa Wrzosek telefonját is hasonló, „zéró kattintásos” módszerrel mérték be, azaz a szoftver aktiválásához nincs szükség a felhasználó beavatkozására.

Ewa Wrzosek még tavaly vizsgálatot indított el amiatt, hogy a koronavírus első hullámának lecsengésekor, 2020 tavaszán nem veszélyeztette-e az elnökválasztás leszervezése a választók és a szervezők egészségét. Azonban szinte azonnal megfosztották az ügytől, majd áthelyezték egy olyan városba, amiről még azt sem tudta, hol van. Ennek ellenére Wrzosek visszatért Varsóba, és többször is bírálta a kormányt interjúiban – az ügyész telefonját pedig ekkor törték fel először.

Wrzoseket még az Apple értesítette novemberben arról, hogy feltörték a telefonját, emiatt pedig hivatalos panaszt is benyújtott a lengyel igazságügyi szervek elé. Szerinte azonban nem vonnak majd felelősségre az ügyben senkit, hiszen ugyanazok a hatóságok folytatják le az eljárást, amelyek megpróbálták feltörni a telefonját.

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta

Stanislaw Zaryn lengyel nemzetbiztonsági szóvivő az AP kérésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta azt a feltételezést, hogy a lengyel kormány rendelte volna el az ellenzéki ügyvéd és a kritikus ügyész telefonjának meghekkelését, ahogyan azt sem, hogy Varsó is az NSO ügyfele lenne.

Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a telefonjáért nyúl egy tavalyi parlamenti ülésen – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP
Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a telefonjáért nyúl egy tavalyi parlamenti ülésen – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Azonban néhány órával Zaryn válaszainak beérkezése előtt egy lublini tartományi ügyész elrendelte a megfigyelt ügyvéd, Roman Giertych letartóztatását egy pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásra hivatkozva. A nemzetbiztonsági szóvivő nem nyilatkozott arról, hogy a két ügy összefügghet-e egymással, és hozzátette: Lengyelországban csak bírósági végzés után végezhetnek megfigyelést.

„Az a feltételezés, hogy a lengyel szolgálatok politikai küzdelmek miatt operatív módszereket alkalmazzanak, megalapozatlan”

– írta Zaryn az AP-nek.

A Direkt36 még júliusban írt arról elsőként, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethette be a kormány azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kíberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. Bár a kormány hónapokig ködösített az ügyben, Kósa Lajos novemberben egy újságírói kérdésre elismerte, hogy a magyar kormány beszerezte a kémszoftvert. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az Európai Parlament képviselői delegációjának budapesti látogatásakor beszélt arról, hogy a Pegasus-kémszoftver használata minden esetben jogszerűen történt.

Ha igaz a gyanú, akkor Magyarország után Lengyelország lehet a második uniós tagállam, ahol a kormányzat használta a szoftvert. Igaz, az AP arról ír, hogy az NSO ügyfelei közé tartozhatott Németország és Spanyolország is – többek között katalán szeparatisták is azzal vádolták Madridot, hogy az ő telefonjaikat is becélozták a Pegasusszal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!