Visszatér a lengyel belpolitikába Orbán egyik legnagyobb néppárti kritikusa, Donald Tusk

2021. július 3. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatér a lengyel belpolitikába, és „teljes állásban” átveszi az ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) eddigi elnöke, írja az MTI. A párt országos tanácsának kongresszusán Tusk úgy fogalmazott,

„Száz százalékban tértem vissza,”

miután a PO eddigi elnöke, Borys Budka beszédében felkérte őt, hogy vegye át a párt irányítását, és vállaljon szerepet a lengyel belpolitikában, „ne félállásban, hanem százszázalékosan”.

Tusk szerint a PO nélkül nem lehet legyőzni a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságot, a pártnak vissza kell szereznie az önbizalmát, a jövőbeli választási győzelembe vetett hitét, és ő ebbe akarja fektetni energiáját. „Lengyelországra gondolok, ha elalszom, ha felkelek, Európa valahogyan tartja magát” – jelentette ki az EPP eddigi elnöke.

Orbán korcs demokráciája

Donald Tusk néppárti elnökként (is) nagyon keményen kritizálta Orbán Viktor politikáját. Amikor a Fidesz kikerült a Néppártból, azt azzal konstatálta, hogy a Fidesz valójában már évekkel korábban hátrahagyta a kereszténydemokráciát. Egy interjúban pedig arról beszélt, hogy Orbán illiberális demokráciáról alkotott víziója valójában egy „korcs demokrácia” terjesztése Magyarországon. Tusk hozzátette, hogy hasonló negatív folyamatok vannak Lengyelországban is, és szerinte a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia.

De egy Spiegelnek adott interjújában egyenesen arról beszélt, hogy a nácik főjogásza is büszke lenne Orbánra: „a történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Tusk szerint Orbán a menekültválság kezdete óta veszélyhelyzeti eszközökkel kormányzott, az emberek félelmét pedig saját hatalmának kiépítésére használja. Lehet, hogy jogszerűek Orbán intézkedései, de a demokrácia szellemiségével már összeegyeztethetetlen, mondta Tusk.

Legutóbb idén márciusban volt egy megjegyzése, amikor Magyarország és Lengyelország a rekordokat döntögette a járványban az új esetek, illetve halálesetek számában. Tusk azt írta, „illiberális demokráciák működésben. Kevesebb szabadságot, de nagyobb biztonságot és védelmet ígértek. És az ígéretüket be is tartották, de csak az első felét”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!