Orbán a lengyelekkel és az olaszokkal szervezné újra az európai jobboldalt

2021. március 19. – 08:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Március elején a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, csütörtökön pedig magát a pártot is elhagyták, ezt Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelentette be még tegnap. A magyar kormánypárt két éve volt felfüggesztve az EPP-ben. A döntésről itt írtunk bővebben.

„Jó volt, szép volt, elég volt” – fogalmazott Orbán Viktor az Európai Néppárthoz való viszonyulásról a pénteki rádióinterjújában. Ezután bővebben is kifejtette, hogy szerinte a kapcsolat először a migrációs válság idején roppant meg, de már korábban is voltak viták, mert nem kaptak mindig maradéktalan támogatást sem a rezsicsökkentésre, sem a bankok megadóztatására, sem a multiadókra, de utóbbi végül is megérti, mert ezek főleg „a ő országukból” érkeztek Magyarországra.

Röviden úgy foglalta össze, hogy „eltávolodtak egymástól a gondolatok”, és akkor jött a világjárvány, amikor is Orbán szerint „ahelyett, hogy segítenének bennünket és a többi kormányt a védekezésben, folytatják a nyüstölést, szabályzatokat módosítanak, hogy még egyet lehessen rajtunk szorítani”.

„Az egész méltatlan, képtelen és célszerűtlen, és ilyen körülmények között a legjobb, ha az ember veszi a kalapját”

– fogalmazott.

Donald Tusk a Néppárt elnöke a kilépés után arról írt a Twitteren, hogy „a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De valójában már évekkel ezelőtt hátrahagyta azt.” Othmar Karas osztrák EPP-képviselő szerint is Orbán „eszmeileg már évekkel ezelőtt kilépett. A próbálkozás, hogy visszahúzzuk az értékeinkhez, megbukott. Ezért helyes döntés volt levonni a konzekvenciákat.”

„Az utazókat nem szabad feltartani. Az európai politikai jobboldal újjáépítésének ígéretével a Fidesz végérvényesen elbúcsúzott az EPP-től és annak kereszténydemokrata értékeitől. Állami szinten természetesen továbbra is együttműködünk Magyarországgal”

reagált a döntésre Markus Söder bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

A Magyar Nemzet a pénteki cikkében felidézte Orbán Viktor március 4-i írását arról, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt EP-frakciójából, és arról, hogy most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt. A lapnak névtelenül nyilatkozó források szerint valóban ez várható, már csak a mikor kérdéses. Ebben kiemelt partner az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság. A Fidesz és az említett olasz, valamint a lengyel párt között nincs lényegi véleménykülönbség, akadnak azonban olyan szereplők, akikkel kérdéses a kooperáció. Ezek között említi a lap a spanyol Voxot, az Alternatíva Németországnak pártot, a francia Nemzeti Tömörülést, az osztrák Szabadságpártot, illetve az Olasz Testvéreket.

Az olaszokkal és a lengyelekkel tervezett együttműködést Orbán is megerősítette a Kossuth rádióban, amikor azt mondta, kapcsolatban áll a lengyel miniszterelnökkel, illetve Olaszország volt miniszterelnök-helyettesével, Matteo Salvinivel, és

„megpróbálja újraszervezni az európai jobboldalt, ezért nemsokára látjuk is egymást, és közösen tervezzük meg a jövőt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!