Orbán: Hétfőtől még egy hétig biztosan maradnak a mostani korlátozások

Legfontosabb

2021. március 19. – 07:22

frissítve

Orbán: Hétfőtől még egy hétig biztosan maradnak a mostani korlátozások
Futár érkezik egy budapesti étteremhez – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy hétfő után is maradnak a mostani korlátozások. Ha megvan a 2,5 millió beoltott, akkor indulhat a nyitás, ígérte.

  • Egy hétig még biztosan fennmaradnak a jelenlegi korlátozások.
  • 213-an haltak meg az elmúlt 24 órában, több mint kilencezren vannak kórházban, 1174-en lélegeztetőgépen.
  • Van elég szabad kapacitás a kórházakban, a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak fele még szabad.
  • Orbán szerint a legnehezebb helyzetben a családok, a fiatalok és a vállalkozók vannak.
  • Akkor indulhat a nyitás, ha minden 65 év feletti regisztrált be lett oltva. Két és fél millió beoltottnál jöhet el ez a pillanat.
  • Az újraindításkor fontos lesz a védettségi igazolvány.
  • Jövő pénteken jelenti be, milyen szabályok lesznek húsvétkor.

Ennyi fért bele a mai interjúba, mindjárt mutatjuk a legfontosabb részleteket.

„Jó volt, szép volt, elég volt” – mondta az Európai Néppárttal való szakításról. Eltávolodtak egymástól már az elmúlt években, Orbán szerint nem támogatták a rezsicsökkentést például, de a járvány idején is azzal voltak elfoglalva, hogy miként szorítsanak egyet a Fideszen. Tárgyal a lengyelekkel arról, hogy miként tervezzék meg a jövőt.

Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából. Álhír, hogy hiány lenne oltópontokból, azt kéri, ne dőljünk be az internet zagyvaságának. Ezt arra mondja, hogy több ellenzéki önkormányzat is oltópontot nyitna.

Rossz lelki állapotban van a kontinens és Magyarország is, de küzdünk. Kell majd egy újraindítás a gazdaságban, és lelkileg is helyre kell hozni az országot. „Újra kell egyesíteni Magyarországot” – jelentette ki. Ebben a művészekre, az egyházakra is számít.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ötszázezer adaggal kevesebb AstraZenca-vakcina jön az országba, ezért Szijjártó Péter külügyminiszterrel azt a célt tűzték ki, hogy Keletről pótolják a hiányzó adagot. Jó esély van rá, hogy kínai és orosz vakcinákkal tudják pótolni, és akkor ebben az ütemben folytatódhat az oltási terv.

Ha nyilvánosságra hozhatná a szerződéseket, mindenki látná, hogy az Európai Bizottságnak rendkívül fontos szerepe van a vakcinák beszerzésében. Ma már bánja, hogy Brüsszelre bízta ezt, a falba verné a fejét Orbán. Szerinte a Bizottság nem tud megbirkózni a feladattal, ez jól mutatja, hogy szükség van nemzetállamokra.

Néhány hét türelmet kér a családoktól, a fiataloktól, a vállalkozóktól, az ellenzéktől pedig azt kéri Orbán, hogy hagyjanak fel az oltásellenes kampánnyal. Ezt nem tudják parancsba adni, mert demokrácia van.

A beoltott emberek száma pénteken meghaladja a másfél milliót. Ehhez még hozzájönnek a fertőzésen átesettek is, a PCR-tesztek alapján félmillió embert tartanak nyilván. 1 260 704 ember kapta meg már a védettségi igazolványt. Orbán arra biztat mindenkit, aki úgy érzi, hogy átesett a fertőzésen, hogy menjen be egy laboratóriumba teszteltetni. Ha kimutatják, hogy túl van a fertőzésen, kap majd védettségi igazolványt.

Ez azért fontos, mert az újraindítás tervében lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatásokat csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak igénybe venni.

Figyeli a környező országokat, és Izraelben is azt látta Orbán, hogy egy hétre lehet csak tervezni, mert sok minden változik ennyi idő alatt.

A húsvét külön járványügyi kezelést igényel, erről jövő héten döntenek, és pénteken a Kossuth rádióban ismerteti majd a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban elmondta: az operatív törzs azt kérte, hogy a nemzeti konzultáció eredménye alapján készítsék el az újraindítási tervet.

A beoltottak számához kötik majd az újraindítás lépéseit. „Akkor tudjuk megtenni az első lépéseket, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lett oltva” – tette hozzá a miniszterelnök. Számításaik szerint két és fél millió beoltottnál jöhet el ez a pillanat.

Nehéz helyzetben vannak a kis- és középvállalkozók. A szolgáltatószektorban dolgozók vannak a legrosszabb esetben, különösen a szépségipar dolgozói is. Orbán azt ígéri, újra fog indulni a gazdaság is, kéri, hogy bízzanak benne, és tartsanak ki. Erős és bőséges év lesz a következő.

További megszorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselnének el a magyarok, ezért az operatív törzs ülésének legfontosabb kérdése az volt, hogy az oltások gyors növekedésétől csökkennek-e majd az új fertőzöttek.

Nehéz helyzetben vannak a többgyermekes családok, a fiatalok és a vállalkozók. Azt kéri Orbán, tartsanak ki, legyenek türelmesek. Úgy látja, jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudják indítani, és szabad nyaruk lesz a fiataloknak. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy sok fiatal fertőzött van.

Van szabad ágyunk még bőségesen, és lélegeztetőgéppel felszerelt ágy is van elég, 1618 lélegeztetőgépes szabad ágy van jelenleg. Nem lélegeztetőgéppes Covid-ágyból pedig több mint tízezer szabad van még – mondta Orbán. A kapacitások jelentősek, a kérdés az, hogy lesz-e elég szakszemélyzet és ápoló.

Orbán számára megnyugtatóak voltak a hétvégi megbeszélések a kórházigazgatókkal. Mindenkinek vannak gondjai, mindenkinek kell dolgoznia, de látni lehetett, hogy meg fogják oldani, mert felkészültek.

213-an haltak meg az elmúlt 24 órában, még soha nem volt ennyi áldozata a járványnak. Több mint kilencezren vannak kórházban, 1174-en lélegeztetőgépen. Azt mondták a járványügyi szakemberek, hogy nem lehet most lazítani.

Hétfőtől számítva egy hétig még biztosan fennmaradnak a jelenlegi korlátozások, mert rekordokat döntöget a harmadik hullám.

Kötelező maszkviselés, kijárási tilalom este nyolc és reggel öt között, és egy csomó bolt zárva. Itt tudja megnézni, milyen szabályok vannak jelenleg érvényben.

Péntek kora reggel ülést tartott az operatív törzs a Belügyminisztériumban, erről osztott meg két képet Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, csütörtök este zárják le a nyitásról szóló nemzeti konzultációt, kiértékelik, és ez alapján döntenek majd a nyitásról és a védettségi igazolvány részleteiről. Alapvetően többlépcsős újranyitásban gondolkodnak, a nyitást pedig várhatóan a beoltottak számához igazítják majd. Ennél több részlet a csütörtöki kormányinfón viszont nem derült ki, Gulyás azt ígérte, hogy Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában jelenti majd be, hogy mit terveznek a következő hetekre. A jelenlegi korlátozások nagy része hétfőig vannak érvényben.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!