Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak, pénteken derül ki a további menetrend

2021. március 18. – 11:55

frissítve

Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak, pénteken derül ki a további menetrend

Másolás

Vágólapra másolva

A szakértők szerint közel vagyunk a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsához, ezt jelzik a csütörtöki rendkívül rossz számok is – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A számok alapján még nincs itt az ideje a lazításnak. Az egyetlen megbízható védekezési mód, ha az oltás folytatódik”

– mondta. Hozzátette, nincsenek kapacitásproblémák, több mint 11 ezer szabad kórházi ágy van, és a rezidensek, valamint a medikusok is részt vehetnek a munkában.

A miniszter szerint nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne a kórházi ágyak tekintetében, de a térségek fertőzöttsége nem azonos. Mivel a brit mutáns Szlovákiából került Magyarországra, az északi országrészben jóval magasabb a fertőzöttek száma, ott kevesebb a kórházi kapacitás, de ha bárhol egy kórház betelik, akkor a betegutat megváltoztatják.

Több mint 10 ezer kórházi ágy szabad, de a szakemberek szerint nem is lesz szükség több ágyra. A matematikusok szerint 14-15 ezernél több beteget nem fognak kórházban ápolni a harmadik hullámban.

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva később elmondta, hogy „a legpesszimistább előrejelzések szerint a harmadik hullám március végére eljut a tetőpontjára”. Mivel folyamatosan oltunk, a védettség is folyamatosan fog alakulni.

Azt is elmondta, hogy minden vakcinára szükség van, ezért szereztek be Nyugatról és Keletről is vakcinákat, és további szállítmányokról tárgyalnak a gyártókkal. Már több uniós ország is tanácsot kért a magyar kormánytól a vakcinabeszerzésről, Orbánék pedig mindenkinek szívesen segítenek.

Orbán pénteken jelenti be, hogy mi lesz hétfőtől

Gulyás szerint még soha ennyien nem vettek részt nemzeti konzultációban, mint amennyien most. „Bár a hullám csúcsának a közelében vagyunk, abban bízunk, hogy a nyitás közelében is vagyunk” – mondta. A nyitásról szóló konzultációt csütörtök este zárják le, kiértékelik, és ez alapján döntenek majd a nyitásról és a védettségi igazolvány részleteiről.

Alapvetően többlépcsős újranyitásban gondolkodnak, a nyitást pedig várhatóan a beoltottak számához igazítják majd. Ennél több részlet a csütörtöki kormányinfón viszont nem derült ki,

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában jelenti majd be, hogy mit terveznek a következő hetekre.

Jövő héten ugyanakkor még biztos nem lehetnek nyitva a szépségipari szolgáltatók.

A védettségi igazolványok postázása is folyamatban van. Már 1 440 000 védettségi igazolványt gyártottak le, egy részét azok kapják, akik már megkapták az oltást, egy másik részét pedig, akik átestek a fertőzésen, és azok is kapnak igazolványt, akik még a rendelet megjelenése előtt kapták meg a védőoltást. Bár érthetetlen, hogy a kis plasztikkártyára, mi alapján kerülnek az adatok, a kormányinfón ezzel kapcsolatban csak az alábbi információkat közölték:

  • Ha valaki oltást kapott, akkor nincs hatálya az igazolványnak. Egyelőre ugyanis kérdés, hogy meddig ad védettséget az oltás.
  • Ha valaki beteg volt, és ezért élvez védettséget, akkor a betegség végétől fél évre szól az igazolvány.
  • Ha valaki nem tud arról, hogy beteg volt, és antitestek képződtek a szervezetében, a vérvizsgálat igazolhatja, hogy átesett a betegségen, számára négy hónapra állítják ki az igazolványt.

A magyar kormány álvitának tartja az igazolványokkal kapcsolatos brüsszeli vitát. Brüsszeltől vakcinát várunk, nem igazolványt – tette hozzá a miniszter. Úgy számol, hogy május végére lehet döntés uniós szinten a vakcinaigazolványokról, Gulyás abban bízik, hogy addigra már Magyarországon magas lesz az átoltottság.

Jól szervezett az oltási program

A Miniszterelnökséget vezető miniszter álhírnek nevezte azt is, hogy regionálisan, megyei szinten döntenének a további lezárásokról. Ehelyett országosan egységes védekezés van.

Gulyás szerint folyamatosan egyeztetnek az orvosokkal arról, hogy kik kapnak oltást, de egyes esetekben lehetnek persze hibák, várakozás, mivel több millió ember oltásáról van szó, naponta 50-70 ezer ember kapja meg a vakcinát. „Jól működik az oltási rend, jól szervezett az oltási program” – tette hozzá, és köszönetet mondott a háziorvosoknak.

Arra a kérdésre, hogy kötelezővé válhat-e az FFP2-es maszk viselése, Gulyás azt válaszolta, hogy „soha nem volt ilyen terve a kormánynak, a maszkviselés kötelező, ezen nem is kívánunk változtatni”.

Abban bízik a kormány, hogy az AstraZeneca körüli konfliktusok ma rendeződnek (több országban felfüggesztették az oltást), az Európai Gyógyszerügynökség csütörtök délután tart erről tájékoztatót. „Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinákkal olt” – tette hozzá.

A kormány nem tud olyan emberről Magyarországon, aki az AstraZeneca-vakcina miatt halt volna meg.

Az NNK minden esetben megvizsgálja a vakcinákat. Ha biztonságosnak találja, minden háziorvosnak kötelessége ezt elfogadni, és oltani vele. Gulyás szerint életeket veszélyeztet az az orvos, aki nem akar oltani.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy jövő héten már azt is közölni fogják, hogy hány ember van intenzív osztályon, de a számuk nagyjából megegyezik a lélegeztetőgépen kezeltek számával.

Teljes közvetítésünket itt tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!