Meghaladta a kétszázat a napi halálos áldozatok száma, 6502 új fertőzöttet találtak

2021. március 18. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 6502 (az előző napihoz képest +3046)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 207 (az előző napihoz képest +12)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 10 386 (az előző napihoz képest +102)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1170 (az előző napihoz képest +42)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 441 706 (az előző napihoz képest +44 364)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 421 915 (az előző napihoz képest +15 169)

A koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 360 895, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557-re emelkedett. 26 498 tesztet végeztek. Előző nap is nagyon sokan haltak meg: akkor 195-en hunytak el a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ez dőlt meg ma a 207 napi halálos áldozattal.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban – írták. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca-vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer-oltóanyagok vannak. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a kormányinfón tájékoztatnak.

A harmadik hullám felfutó szakaszában napról napra csúcsokat döntögetünk, a járvány legnehezebb heteit éljük át – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján. Beszélt arról is, hogy a brit variáns miatt egész Európában új lendületet vett, tombol a járvány, és emiatt az aktív fertőzöttek száma is nagyon magas, mivel ez a vírusváltozat súlyosabb tüneteket okoz: Magyarországon most 6,3 százalék azon regisztrált fertőzöttek aránya, akik kórházi kezelésre szorulnak.

A kórházak leterheltsége emiatt nagyon erős, Müller szerint igyekezzünk elkerülni a betegséget, mert előre senkinél sem lehet tudni, hogyan érinti majd a vírus. Fiatalok, alapbetegség nélküliek is kerülhetnek súlyos állapotba.

A helyzet nem biztató, a szennyvizekben egyelőre emelkedik vagy magas szinten stagnál a vírus örökítőanyaga, sőt meg is haladta a második hullámnál mért átlagmennyiséget a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy látja, hogy körülbelül öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora a korábbihoz képest, erről beszélt Müller Cecília is. Ő úgy látja, jelenleg 45–50 év a fertőzöttek átlagéletkora, közülük 55 százalék nő, 45 százalék férfi volt a 10. héten. A 40–49-es korosztály a leginkább érintett (az összes fertőzött 23 százaléka), viszont nagyobb távlatot nézve összességében látható, hogy eltolódik a fiatalabb korosztályok felé az érintettség.

Budapesten azonosították a fertőzöttek 21 százalékát (ez a rekord), és Zala megyében a legalacsonyabb százalékát, ide csak az új fertőzöttek 1 százaléka tartozik.

Szlávik szerint a fertőzésen átesettek hivatalos számát körülbelül hat-hétszeres szorzóval kell vizsgálni, hiszen ennyien lehetnek, akik nem is tudják, hogy korábban elkapták a betegséget. Szlávik hangsúlyozta: a védekezést fenn kell tartaniuk azoknak is, akik már megkapták az első dózist.

A szakemberek megállapították, hogy a brit mutánsnál erőteljesebb a láz és a köhögés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Az infektológus szerint ez azt jelenti, hogy mutánsoknál változik a „klinikai kép”.

A kórházak leterheltségét jól mutatja, hogy megteltek mostanra a hatvani Albert Schweitzer Kórház Covid-19 igazolt fertőzött és fertőzésgyanús kapacitásai, de minden, Covid-betegek számára kijelölt ágyon fekszenek a Dél-pesti Centrumkórházban is. A Semmelweis Egyetemen az ágyszámot rövidesen újra emelik, ezúttal 1200-ra.

Közben az Európai Bizottság szerdán előterjesztette a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására vonatkozó javaslatát. A részletek szerint az Európai Bizottság elvárja a tagállamoktól, hogy azonos szabályokat támasszanak az igazolással rendelkezők felé, függetlenül attól, honnan érkeznek. Fontos viszont, csak azokat kell azonos elbánásban részesíteniük, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak be. Ugyanakkor a tervezet szerint a tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, milyen pluszfeltételekkel engedélyezik azok belépését, akik a kínai vagy az orosz vakcinát kapták meg.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!