Még tovább emelik a covidos betegek ágyszámát a Semmelweis Egyetemen, várják a hallgatóik jelentkezését

2021. március 17. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Önkéntes munkában kéri a Semmelweis Egyetemen dolgozó vagy PhD-képzésben részt vevő orvosok, gyógyszerészek segítségét dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja egy néhány nappal ezelőtti levélben, ami a Telexhez is eljutott. A levél szerint főként olyanok jelentkezését várja, akik már mindkét oltáson átestek. Úgy fogalmazott, azért van szükség minderre, mert „a Semmelweis Egyetem ezer ágyon, 90%-os kihasználtsággal kezel a COVID-19 vírus által fertőzött betegeket”.

Megkeresésünkre az egyetem azt válaszolta, hogy az intézmény, mint a legnagyobb hazai Covid-ellátó, kiemelkedő szerepet tölt be a járvány elleni küzdelemben.

„A korábban kért 954 helyett ezer, majd hétfő óta 1036 ágyat biztosítunk a koronavírussal összefüggésben kezelt betegeink számára, amelyet néhány napon belül 1200-ra növelünk” – írták.

Emellett előző év végétől az oltásban is részt vesznek, március 15-ig 75 876 oltás adtak be. Az egyetem megerősítette, hogy valóban küldtek felhívást az egyetemen dolgozó vagy PhD-képzésben részt vevő orvosok, gyógyszerészek számára, de többen is jelentkeztek önként a nem klinikus orvosok és gyógyszerészek közül azzal, hogy a brit variáns miatt megnövekedett esetszám és a prevenciós, a diagnosztikus és a betegellátással összefüggő feladatok számának növekedése miatt szeretnék kivenni részüket a betegellátásra nehezedő pluszterhekből.

Sőt, „az érintett karok dékánjai – a szabadidejük terhére – maguk is jelentkeztek önkéntesnek és a jelentkezők szervezésében is segítik a Klinikai Központot”.

A levélben kitértek arra is, hogy az egyetemi hallgatók és munkatársak már 2020 óta végeznek önkéntes tevékenységet a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Megteltek mostanra a hatvani Albert Schweitzer Kórház Covid-19 igazolt fertőzött és fertőzésgyanús kapacitásai, de minden, Covid-betegek számára kijelölt ágyon fekszenek a Dél-pesti Centrumkórházban is. Közben Debrecenben meg kellett nyitni a Járványügyi Ellátó Központ egy újabb épületét a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán, miután jelentősen megnőtt a koronavírusos betegek száma. A frissen megnyílt, 2-es részlegen kialakítottak intenzív és általános osztályt is a fekvőbetegek ellátására. Tatán pedig két hétre leállnak a szakrendelések, mert a dolgozókat a tatabányai Szent Borbála Kórházba irányítják át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!