Müller Cecília: A következő hetekben tovább fog emelkedni a fertőzöttek száma

2021. március 17. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán is megtartotta tájékoztatóját az Operatív törzs. A napot kiugróan rossz járványügyi adatok árnyékolták be, a kormányzati koronavírus-oldal reggeli közlése szerint 195-en haltak bele egy nap alatt a fertőzésbe. (A reggeli tájékoztatásban még azt írták, 1167-en vannak lélegeztetőgépen, de a sajtótájékoztatón már 1128 főről volt szó, és a koronavirus.gov.hu-n is frissült az adat.)

György István, az Oltási munkacsoport vezetőjének tájékoztatása szerint továbbra is az idős emberek beoltása a legsürgetőbb feladat, és örömmel látják, hogy már megközelíti a 3,3 milliót a regisztráltak száma. Közülük 1,7 millió idős ember, az ő egyik felüket már beoltották, most következik a második felük. Eddig összesen 1 397 342 főt oltottak be az országban legalább az első dózissal, vagyis a lakosság 14 százaléka oltott, az uniós ranglista második helyén vagyunk átoltottságban.

A következő napok oltási terve így alakul:

  • a kedden érkezett 120 ezer adag Pfizerből 98 ezret a regisztrált idősek első oltására használnak (a háziorvosok tájékoztatják az embereket arról, melyik kórházi oltópontra menjenek);
  • 22 ezer adagot ebből második körös oltásra használnak;
  • a hétfőn felszabadított 150 ezer adag Szputynik V-ből 130 ezer is az időseknek adják;
  • ebből további 20 ezer adag a védekezésben munkát végző dolgozóknak (pl. katonáknak, rendvédelmiseknek) jut;
  • 48 ezer adag AstraZenecát is időseknek biztosítanak;
  • ezt mától veszik át a háziorvosok, 4800 praxisnak jut 1-1 ampulla, vagyis átlagosan praxisonként 10 adag vakcinát tudnak majd beadni a háziorvosok.

Összegezve a következő egy hétben nagyjából 276 ezer idős ember első oltására van lehetőség. A háziorvosok átlagosan 19 főt tudnak Pfizer, és 25 főt Szputnyik oltásra beküldeni a kórházi oltópontokra. A megyei oltási munkacsoportok praxis- és regisztrációarányosan osztják fel a vakcinákat. Ezen a héten még több mint 70 ezer második körös oltást is be tudnak adni az oltóhelyeken.

György szerint nem oltópontból, hanem oltásból van kevés az országban (sima oltási héten több mint 5600, tömeges oltási héten több mint 6700 oltópontot állít fel a kormány), az ellenzék pedig zavart kelt, a baloldali polgármesterek „botránypolitizálást” folytatnak. Az oltási munkacsoport vezetője arról is beszélt, hogy ahhoz továbbra sincs elég vakcina, hogy a szakrendelőket is bevonják, de azért álljanak készen, a későbbiekben szükség lehet rájuk.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint kedden összesen 554 emberrel intézkedtek a rendőrök a maszkviselés elmulasztása miatt. A kijárási tilalma kedden 323-an szegték meg úgy, hogy le is buktak, 50 alkalommal pedig a rendőröknek Magyarországon átutazókkal szemben kellett intézkedniük, mert nem tartották be a járványügyi szabályokat. Tegnap országszerte 7161 hatósági házikarantént rendeltek el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ezután arról beszélt, hogy napról napra csúcsokat döntögetünk, a járvány legnehezebb heteit éljük át. Részvétét fejezte ki az elmúlt napon elhunyt 195 ember hozzátartozóinak, és elmondta, hogy sajnos most már minden nap fiatal áldozatokat is látunk. Müller szerint egész Európában új lendületet vett, tombol a járvány a brit mutáns fokozott fertőzőképessége miatt. A brit variáns miatt az aktív fertőzöttek száma s rendkívül magas lett, hiszen ez a vírusváltozat súlyosabb tüneteket okoz: Magyarországon most 6,3 százalék azon regisztrált fertőzöttek aránya, akik kórházi kezelésre szorulnak.

A kórházaink leterheltsége ezzel összefüggésben nagyon erős, 10 ezer feletti embert ápolnak egészségügyi intézményben. Müller szerint azt tehetjük, hogy igyekszünk elkerülni a megfertőződést, hiszen előre senkinél sem tudhatjuk, hogyan fog érinteni egy-egy konkrét embert a vírus. Fiatalok, alapbetegség nélküliek is kerülhetnek súlyos állapotba.

Ezzel együtt bíztatónak nevezte, hogy ütemesen halad a vakcináció. Megérkezett a mai napon 100 ezer adag előzetesen a Sinopharm vakcinából: ha ezzel minden rendben találnak a Népegészségügyi Központban, akkor ezt is az idősek oltására fogják felhasználni. Az oltási programban továbbra is előre fogják sorolni a bármilyen szempontból veszélyeztetettebb csoportokat.

Mindenki arra kíváncsi, meddig tart a harmadik hullám felfutó szakasza, mondta Müller, aki azt is közölte, hogy sajnos

kedvezőtlen hírei vannak ezzel kapcsolatban: a szennyvizekben egyelőre emelkedik, vagy magas szinten stagnál a vírus örökítőanyaga.

A mért értékek mindenhol a tavaly őszi rekordokat döntögetik, csökkenést pedig sehol nem mértek. Ez arra figyelmeztet minket, hogy a következő hetekben a fertőzöttek további emelkedésére lehet számítani.

A 9. és 10. hét fertőzöttszámait összehasonlítva is ugyanez jön ki, rendkívül nagymértékű a növekedés. A 10. héten több mint 55 ezer új fertőzöttet regisztráltak, míg a 9. héten ez az érték csak 35 ezer volt. Az új fertőzöttek átlagéletkora lecsökkent, 45-50 év jelenleg, közülük 55% nő, 45% férfi volt a 10. héten. A fertőzöttek között korcsoportok arányai a két hét között lényegesen nem változtak, a 40-49-es korosztály a leginkább érintett (az összes fertőzött 23%-a), viszont nagyobb távlatot nézve összességében látható, hogy eltolódik a fiatalabb korosztályok felé az érintettség.

Budapesten azonosították a fertőzöttek 21 százalékát (ez a rekord), és Zala megyében a legalacsonyabb százalékát, ide csak az új fertőzöttek 1 százaléka tartozik.

A leggyorsabban Pest megyében Budapesten nő az esetszám, itt heti összehasonlításban (81 illetve 68 százalékos növekedés), míg Tolna és Somogy megyében a leglassabb a növekedés (25 és 26%-os).

Müller Cecília szerint mindez arra int minket, hogy senki ne utasítsa el az oltást, ne válogasson, fogadja el a felajánlott vakcinát, hiszen mindegyik hatásos, véd a súlyos szövődmények ellen. Arra is kérte a lakosságot, hogy bízzon a járványkezelő szakemberek munkájában, és mindenki mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem érje el a teljesítőképességének határát.

A sajtó kérdéseire válaszolva a tisztifőorvos elmondta, hogy a betegek átlagosan kórházban töltött ideje kb. 2-3 hét, de nagy a szórás, olyan is van, hogy valaki akár egy hónapot tölt lélegeztetőgépen. Arról is érkezett kérdés, milyen alapon döntenek a háziorvosok arról, felírnak-e favipiravirt. Müller erről azt mondta, az orvosok maguk mérlegelhetnek erről a gyógyszer leírása és a betegeik állapota alapján. Az NNK enyhe és középsúlyos betegséglefolyásra ajánlja, ha a betegnek nincs olyan kondíciója, ami miatt ellenjavallott a gyógyszer szedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!