Uniós biztos: Ha lesz kapacitás, az EU is beszáll a Szputnyik V gyártásába

2021. március 17. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Szputnyik V „valószínűleg jó oltóanyag” a koronavírus ellen, az Európai Uniónak pedig „valószínűleg segítenie kellene Oroszországot a vakcina gyártásában”, írja a Reuters.

„A Szputnyik V valószínűleg egy jó oltás, hiszen az oroszok elég jó tudósok… ebben nem lenne okom kételkedni” – tette hozzá Breton.

Kitért arra is, hogy amennyiben az Európai Uniónak lesz szabad gyártókapacitása, „esetlegesen segítséget nyújtana Oroszországnak”, amelynek nehézségei vannak a tekintetben, hogy kielégítse a vakcina iránt megnövekedett igényt.

Március elején Christa Wirthumer-Hoche, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy addig ne engedélyezzék az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatásosságát.

A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. Az EMA eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját engedélyezte. Ugyanakkor három uniós tagországban, Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában engedélyezték vagy engedélyeztetési eljárásnak vetik alá a Szputnyik V-t.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!