Azt kérik, az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásáig ne engedélyezzék az EU-s országok a Szputnyik V-t

2021. március 8. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Christa Wirthumer-Hoche, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy ne engedélyezzék az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatásosságát. Wirthumer-Hoche, aki az EMA igazgatóbizottságának vezetője, az ORF osztrák köztévé vasárnapi vitaműsorában beszélt erről, írja az MTI.

„Szükségünk van a dokumentumokra, amelyeket áttekinthetünk. Jelen pillanatban az oltott emberekről sincsenek adataink. Ez nem ismert. Ezért nagyon nem tanácsolnám a nemzeti szintű engedélyeztetést”

– mondta Wirthumer-Hoche, aki elárulta, hogy az EMA már megkezdte az oltóanyag vizsgálatát, és ha az orosz gyártótól érkező adatcsomagok mindennek megfelelnek, akkor az EU-ban is engedélyezett lesz a vakcina, amit Magyarországon az OGYÉI már január 20-án soron kívül engedélyezett.

A vakcina európai uniós forgalmazását az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. Az EMA eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját engedélyezte. Ugyanakkor három uniós tagországban, Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában engedélyezték vagy engedélyeztetési eljárásnak vetik alá a Szputnyik V-t.

Christa Wirthumer-Hoche a ORF-nek nyilatkozva azt is mondta, hogy az emberek gyógyítására fejlesztett gyógyszerek alkalmasságát vizsgáló EMA-bizottság (CHMP) március 11-én tart rendkívüli ülést tart, amelyen értékelik a Johnson & Johnson amerikai vakcina használhatóságát az unióban. Hozzátette, hogy kedvező értékelést várnak, és az Európai Bizottság ezután gyorsan megadhatja a forgalmazási engedélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!