Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak

Legfontosabb

2021. március 18. – 10:17

frissítve

Gulyás: Nincs itt az ideje a lazításnak

Másolás

Vágólapra másolva

Kövesse velünk a kormányinfót élőben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszél a kormány legfrissebb döntéseiről.

Negyed 12-kor véget ért az e heti kormányinfó.

kétmilliárd forintnyi adókedvezményben részesültek a légitársaságok tavaly, hogy melyik cég mekkora kedvezményt kapott, az adótitok, így nem mondta meg Gulyás a Magyar Hang kérdésére, hogy a Wizz Air mekkora kedvezményt kapott.

Gulyás arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy mit szól ahhoz a kormány, hogy miközben lezárások vannak, és maga Orbán Viktor is kérte, hogy ne utazgassunk Dubajba, az OE-LEM mégis az Egyesült Arab Emírségekben járt egy meg nem nevezett NER-vállalkozóval.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Telex alábbi három kérdését tette fel:

  • Az operatív törzs hivatalos összesítésében már egy hete a megérkezett adagok között szerepelnek azok a kínai és orosz vakcinák, amelyekkel még nem lehet oltani, feltehetően azért, mert vizsgálja őket az NNK. Ugyanezek az adagok azonban a kormány adatszolgáltatásán alapuló európai összesítésben, az ECDC adatai között még a szerdai állás szerint sem szerepelnek. (A hazai táblázatban 425 600 orosz és 1 millió kínai vakcina szerepel, míg az európaiban csak 146 ezer és 550 ezer). Mi az oka ennek az eltérésnek?

Gulyás erre azt válaszolta, hogy a szám szerinti különbség oka vélhetően az, hogy csak a felszabadított vakcinák szerepelnek az egyikben, és a beérkezettben a még fel nem szabadított.

  • Ha tavaly indokolt volt az, hogy ne tartsanak szóbeli érettségit, idén, amikor sokkal rosszabbak a járványügyi adatok, az érettségizők pedig sokkal hosszabb időt voltak kénytelenek online oktatásban készülni, miért nem látják egyelőre indokoltnak a szóbelik eltörlését?

Gulyás szerint „a kérdés nem aktuális”. Azt remélik, hogy a szóbeli érettségik időpontjáig, azaz június elejéig, „túl lesznek a víruson”, ha nem, ennek megfelelő döntést fogunk hozni. Hozzátette, olyan érettségi lesz, ami biztonságosan lebonyolítható.

  • Amennyiben a magyar kormány, az idevágó kötelezettségének eleget téve úgyis elküldi az EU-s intézményeknek az oltási adatok részletezését, vagyis hogy melyik vakcinából, mikor, mennyit adnak be, akkor miért nem teszik ezt közzé a magyar embereknek is?

Gulyás erre azt válaszolta, hogy ők „közzéteszik, a vakcinák beérkezését is közzéteszik”. „A jövőre nézve az Európai Unió tiltja azt, hogy a szerződés részét képező ütemezéséről beszámoljunk. Örülök az érdeklődésnek, javaslom, hogy forduljon Brüsszelhez a kérdező, hogy miért nem lehet a szerződéseket nyilvánosságra hozni? Mi is a nyilvánosság pártján állunk”.

Az NNK minden esetben megvizsgálja a vakcinákat. Ha biztonságosnak találja, minden háziorvosnak kötelessége ezt elfogadni, és oltani. Gulyás szerint életeket veszélyeztet az az orvos, aki nem akar oltani.

Nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne a kórházi ágyak tekintetében, de a térségek fertőzöttsége nem azonos, mondta Gulyás Gergely. Mivel a brit mutáns Szlovákiából került Magyarországra, az északi országrészben jóval magasabb a fertőzöttek száma, ott kevesebb a kórházi kapacitás, de ha bárhol egy kórház betelik, akkor a betegutat megváltoztatják.

Több mint 10 ezer kórházi ágy szabad, de a szakemberek szerint nem is lesz szükség több ágyra. A matematikusok szerint 14-15 ezernél több beteget nem fognak kórházban ápolni a harmadik hullámban.

Nem akarja a kormány magához venni a közétkeztetést – válaszolta röviden a HVG kérdésére. Ez az ellenzéki önkormányzatok és a kormány tárgyalásán merült fel.

Jövő héten még biztos nem lehetnek nyitva a szépségipari szolgáltatók – mondta egy másik kérdésre.

Gulyás nem tud olyan emberről Magyarországon, aki az AstraZeneca-vakcina után meghalt volna, ma ad részletesebb tájékoztatást az Európai Gyógyszerügynökség erről a vakcináról.

Áder és Orbán kínai vakcinát kapott, Gulyás Szputnyikot, de a többi kormánytagot is oltják az operatív törzs ajánlása alapján.

Gulyás szerint nagyobb kockázatot jelentenek a határnál ingázók, mint a sportolók, lesznek sportversenyek.

Arra a kérdésre, hogy kötelezővé válhat-e az FFP2-es maszk viselése, Gulyás azt válaszolta, hogy „soha nem volt ilyen terve a kormánynak, a maszkviselés kötelező, ezen nem is kívánunk változtatni”.

Nem ismeri el a magyar kormány az európai bizottság biztosának Vera Jourovát, nem tartanak vele kapcsolatot.

Nem szabad Gulyás szerint a német sajtó, nem olyan sokszínű, mint Magyarországon. Olyan propagandát engednek meg, ami Európában elfogadhatatlan.

Folyamatosan egyeztetnek az orvosokkal Gulyás szerint arról, hogy kik kapnak oltást, de egyes esetekben lehetnek persze hibák, várakozás, mivel többmillió ember oltásáról van szó, naponta 50-70 ezer ember kapja meg a vakcinát. „Jól működik az oltási rend, jól szervezett az oltási program” – tette hozzá, és köszönetet mondott a háziorvosoknak.

A kormánynak 70 ezer euróba (nagyjából 25 millió forintba) kerül minden egyes út, amikor az Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépe Kínába repül. Akkor, amikor a kormány nem saját, hanem bérelt géppel repült el az oltóanyagokért 200 ezer eurót (kb. 72 millió forintot) fizettek.

Naponta sokkal több orvost lát Gulyás nyilatkozni, mint bármikor, azt viszont nem tartaná szerencsésnek, ha a tévétársaságok a kórházakban nehezítenék a munkát. Szerinte nem igaz, hogy nem nyilatkozhatnak az orvosok, ápolók.

Jövő héten már azt is közlik, hogy hány ember van intenzív osztályon, de a számuk nagyjából megegyezik a lélegeztetőgépen kezeltek számával.

Azok, akik a rendelet megjelenése előtt kaptak oltást, ők is megkapják postán az védettséget igazoló okmányt.

  • Ha valaki oltást kapott, akkor nincs hatálya az igazolványnak. Egyelőre ugyanis kérdés, hogy meddig is ad védettséget az oltás.
  • Ha valaki beteg volt és ezért élvez védettséget, akkor a betegség végétől fél évre szól az igazolvány.
  • Ha valaki nem tud arról, hogy beteg volt és antitestek képződtek a szervezetében, a vérvizsgálat igazolhatja, hogy átesett a betegségen, számára négy hónapra állítják ki az igazolványt.

Egyelőre az időseket, krónikus betegeket oltják be, a tanároknak nincs külön oltási programjuk. De lesz érettségi májusban-júniusban.

Egy másik kérdésre pedig Gulyás azt mondta, hogy a bírók, igazságügyi dolgozók valóban megkapták az oltást a hétvégén, mert vannak olyan igazságügyi funkciók, amik nem állhatnak le. Így például a bűnözőket előzetes letartóztatásba kell helyezni. 4500 ügyész és bíró van Magyarországon.

„Miért utasítja vissza a kormány, ha Szombathely vagy Budapest oltópontok nyitását ajánlja fel?” – hangzott az újságírói kérdés, amire Gulyás úgy reagált, hogy „nem oltópontokra van szükség, hanem több vakcinára”. Szerinte a jelenlegi oltópontokon naponta félmillió embert be tudnának oltani.

Hozzátette, örülnek annak, ha a települések közreműködnek az oltásban, de „ez nem a politikai haszonszerzés ideje”. „Ha valaki csak azzal tud hozzájárulni a járvány elleni védekezésre, hogy oltópontokat ajánl fel, azzal nem tudunk mit kezdeni”, mondta.

Országosan egységes védekezés van, álhír, hogy regionálisan, megyei szinten lennének lezárások – válaszolta az ATV kérdésére Gulyás. A jelenlegi helyzetben nagy a felelőssége a kormánynak, az ellenzéknek, a médiának – tette hozzá.

A magyar kormány álvitának tartja az igazolványokkal kapcsolatos brüsszeli vitát. Brüsszeltől vakcinát várunk, nem igazolványt – tette hozzá Guylás. „Álprobléma, álcselekvés. ”

Május végére lehet döntés uniós szinten a vakcinaigazolványokról, Gulyás abban bízik, hogy addigra már Magyarországon magas lesz az átoltottság.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy „nehéz megjósolni, mikor lélegezhetünk fel. Jelentős enyhítő intézkedések néhány héten belül elképzelhetőek”.

Fekete-Győr András korábbi kijelentése szerint egyes jobboldali újságírókat el kellene tiltani a szakmától. Gulyás szerint ez nem egyeztethető össze a sajtószabadsággal.

Nagyon sokan érdeklődtek Magyarország vakcinabeszerzési tapasztalatairól – mondta Gulyás. Az uniós tagállamok egyharmada, de azt nem akarta elárulni, mely országok ezek. „Mindenkinek szívesen segítünk.”

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a szakértők szerint a harmadik hullám csúcsánál járunk, „a legpesszimistább előrejelzések szerint a harmadik hullám március végére eljut a tetőpontjára”. Mivel folyamatosan oltunk, a védettség is folyamatosan fog alakulni, tette hozzá.

Azzal kapcsolatban spekulációk vannak, hogy a megbetegedésnél a lakosság hány százaléka vált védetté. A védettség főszabály szerint hat hónapig fennáll, de a látencia magas lehet, másfél milliótól ötmillió embert is érinthet.

Minden vakcinára szükség van, ezért szereztek be Nyugatról és Keletről is vakcinákat. Továbbra is tárgyalnak a gyártókkal. A kínaiak előbb tudják teljesíteni a szállítmányokat, de az oroszok is megígérték, hogy behozzák a februári lemaradást.

Abban bízik a kormány, hogy az AstraZeneca körüli konfliktusok ma rendeződnek (több országban felfüggesztették az oltást), az Európai Gyógyszerügynökség csütörtök délután tart erről tájékoztatót. „Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinákkal olt” – tette hozzá.

A védettségi igazolványok postázása is folyamatban van. Már 1 440 000 védettségi igazolványt gyártottak le, egy részét azok kapják, akik már megkapták az oltást, egy másik részét pedig, akik átestek a fertőzésen.

Fotó: Telex
Fotó: Telex

Gulyás szerint soha ennyien még nem vettek részt a nyitásról szóló konzultációban. „Bár a hullám csúcsának a közelében vagyunk, abban bízunk, hogy a nyitás közelében is vagyunk”, mondta.

A kormány többlépcsős újranyitásban gondolkodik, a nyitást pedig várhatóan a beoltottak számához igazítják majd. Ennél több részlet most viszont nem derült ki, Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádió interjújában jelenti majd be, hogy mit terveznek a következő hetekre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, ezt jelzik a rendkívül rossz számok.

„Az ápolók és orvosok iszonyatos munkát végeznek”, amiért a miniszter köszöntetet mondott. Hozzátette azt is, hogy több mint 11 ezer szabad kórházi ágy van, a rezidensek és a medikusok is részt vehetnek a munkában, kapacitás probléma pedig nincsen.

A számok alapján lazításnak még nincs itt az ideje, mondta Gulyás. Az egyetlen megbízható védekezési mód, ha az oltás folytatódik.

Két hete jelentette be Gulyás Gergely, hogy március 8-tól szigorúbb szabályok lépnek életbe a járvány gyors terjedése miatt. A legtöbb korlátozás március 22-ig, azaz jövő hétfőig tart.

Akkor ezeket a döntéseket hozták:

  • az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig bezárják, és digitális oktatásra térnek át;
  • a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben marad a digitális oktatás;
  • két hétre bezárják az üzleteket, ez alól kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák és a benzinkutak;
  • március 22-ig minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat;
  • a konditermeket is két hétre be kell zárni;
  • az igazolt sportolók meccsei, versenyei zárt kapuk mögött tarthatók meg;
  • a parkok, arborétumok nyitva maradhatnak;
  • a szabadtéri sporttevékenység továbbra is megengedett;
  • ahol lehet, otthoni munkavégzésre kell átállni;
  • a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező,
  • szigorítják a határátlépést,
  • március 8. és 22. között a bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni.

A részletes tudnivalókat később ebben a cikkben szedtük össze.

  • Mit szól ahhoz a kormány, hogy miközben lezárások vannak, és maga Orbán Viktor is szólt az ellen, hogy nem kellene Dubajba utazgatni, az OE-LEM Dubajban volt egy meg nem nevezett NER-vállalkozóval (értsd: oda-és hazaszállítást)?
  • Az operatív törzs hivatalos összesítésében már egy hete a megérkezett adagok között szerepelnek azok a kínai és orosz vakcinák, amelyekkel még nem lehet oltani, feltehetően azért, mert vizsgálja őket az NNK. Ugyanezek az adagok azonban a kormány adatszolgáltatásán alapuló európai összesítésben, az ECDC adatai között még a szerdai állás szerint sem szerepelnek. (A hazai táblázatban 425 600 orosz és 1 millió kínai vakcina szerepel, míg az európaiban csak 146 ezer és 550 ezer). Mi az oka ennek az eltérésnek? Köze van ennek ahhoz, hogy a magyar táblázatban, ahol a megrendelt/megérkezett mennyiségek aránya van feltüntetve, hogy a nagyobb számok felhúzzák a keleti vakcinák százalékát, míg az ECDC összesítésében a beérkezett adagok felhasználási hatékonysága is látszik, amit rontanának a nagyobb számok? Ha nincs köze, mi magyarázza az eltérést?
  • Miért tűnik úgy, hogy ellenzéki vezetésű önkormányzatok esetében a kormány illetékes hatóságai nem engedélyezik az oltópontok létrehozását?
  • Mi a véleményük arról, és hogyan lehetne/avagy mi az engedélyezett módja annak, hogy a városok önállóan oltópontokat nyissanak?
  • Ha tavaly indokolt volt az, hogy ne tartsanak szóbeli érettségit, idén, amikor sokkal rosszabbak a járványügyi adatok, az érettségizők pedig sokkal hosszabb időt voltak kénytelenek online oktatásban készülni, miért nem látják egyelőre indokoltnak a szóbelik eltörlését?
  • Amennyiben a magyar kormány, az idevágó kötelezettségének eleget téve úgyis elküldi az EU-s intézményeknek az oltási adatok részletezését, vagyis hogy melyik vakcinából, mikor, mennyit adnak be, akkor miért nem teszik ezt közzé a magyar embereknek is?
  • A védettségről szóló igazolványok témájában: mi alapján szabták meg azok körét, akik oltást nem kaptak, de elvileg átesek a betegségen, de mégis kapnak igazolványt? Mi alapján határozzák meg a lejárati dátumot?
  • Kaphatnak oltást a lejárati dátum előtt azok, akik ilyen kártyát kaptak? Vagy ők hátrébb sorolódnak a kor- és egyéb besorolási osztályukon belül az oltási sorban azokhoz képest, akik nem estek át a betegségen, így nincs ilyen igazolványuk?
  • Pontosan mi alapján számolják a védettségi igazolványok érvényességét?
  • Hogyan kaphatott augusztus 11-ig érvényes védettségi igazolványt az, akinek tavaly október 19-én lett meg a pozitív PCR-tesztje, és így október 29-re hivatalosan gyógyultnak számított? Ez jóval több mint hat hónap, holott a hivatalos közlés szerint a gyógyulás után 6 hónapig érvényes az igazolvány. Megfelel a szabályoknak az ilyen (több ilyenről tudunk) eset?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!