Még nem aktuális kérdés, hogy mi lesz a szóbeli érettségikkel

2021. március 18. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy mit szól ahhoz a kormány, hogy miközben lezárások vannak, és maga Orbán Viktor is kérte, hogy ne utazgassunk Dubajba, az OE-LEM mégis az Egyesült Arab Emírségekben járt egy meg nem nevezett NER-vállalkozóval.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Telex alábbi három kérdését tette fel:

  • Az operatív törzs hivatalos összesítésében már egy hete a megérkezett adagok között szerepelnek azok a kínai és orosz vakcinák, amelyekkel még nem lehet oltani, feltehetően azért, mert vizsgálja őket az NNK. Ugyanezek az adagok azonban a kormány adatszolgáltatásán alapuló európai összesítésben, az ECDC adatai között még a szerdai állás szerint sem szerepelnek. (A hazai táblázatban 425 600 orosz és 1 millió kínai vakcina szerepel, míg az európaiban csak 146 ezer és 550 ezer). Mi az oka ennek az eltérésnek?

Gulyás erre azt válaszolta, hogy a szám szerinti különbség oka vélhetően az, hogy csak a felszabadított vakcinák szerepelnek az egyikben, és a beérkezettben a még fel nem szabadított.

  • Ha tavaly indokolt volt az, hogy ne tartsanak szóbeli érettségit, idén, amikor sokkal rosszabbak a járványügyi adatok, az érettségizők pedig sokkal hosszabb időt voltak kénytelenek online oktatásban készülni, miért nem látják egyelőre indokoltnak a szóbelik eltörlését?

Gulyás szerint „a kérdés nem aktuális”. Azt remélik, hogy a szóbeli érettségik időpontjáig, azaz június elejéig, „túl lesznek a víruson”, ha nem, ennek megfelelő döntést fogunk hozni. Hozzátette, olyan érettségi lesz, ami biztonságosan lebonyolítható.

  • Amennyiben a magyar kormány, az idevágó kötelezettségének eleget téve úgyis elküldi az EU-s intézményeknek az oltási adatok részletezését, vagyis hogy melyik vakcinából, mikor, mennyit adnak be, akkor miért nem teszik ezt közzé a magyar embereknek is?

Gulyás erre azt válaszolta, hogy ők „közzéteszik, a vakcinák beérkezését is közzéteszik”. „A jövőre nézve az Európai Unió tiltja azt, hogy a szerződés részét képező ütemezéséről beszámoljunk. Örülök az érdeklődésnek, javaslom, hogy forduljon Brüsszelhez a kérdező, hogy miért nem lehet a szerződéseket nyilvánosságra hozni? Mi is a nyilvánosság pártján állunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!