Dübörög a médiaháború Lengyelországban: több mint száz városban tüntettek a kormánykritikus tévéért

2021. december 19. – 20:26

Dübörög a médiaháború Lengyelországban: több mint száz városban tüntettek a kormánykritikus tévéért
„El a kezekkel a TVN-től!” – áll egy krakkói tüntető tábláján a vasárnap délutáni tüntetésen – Fotó: Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kivennék a távirányítót a lengyel tévénézők kezéből – így reagált a médiatörvény módosítására a hétvégén az egyik legnagyobb lengyel kereskedelmi tévécsatorna, a TVN, miután a lengyel parlament alsóháza, a Szejm pénteken másodjára is elfogadta azt. Így már csak Andrzej Duda köztársasági elnök aláírásán múlik, hogy a TVN tulajdonosát, az amerikai Discoveryt kvázi kiűzzék Lengyelországból.

Vasárnap estig több mint 1,5 millióan írták alá a TVN petícióját a médiatörvény elnöki vétójáért, és több mint száz lengyel városban tüntettek vagy tüntetnek a lengyel kormánypárt médiapolitikája ellen. Andrzej Dudának most három hete van arra, hogy eldöntse, megvétózza vagy aláírja a törvényt – és bár az elnök a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) híve, korábban arról beszélt, hogy megvétózhatja a tévéellenes törvénymódosítást.

Nyílt háború a PiS és az amerikai tulajdonú tévé közt

A médiatörvény módosítása szerint külföldi cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot. Így a Discovery vagy eladja a TVN több mint felét, vagy a cégcsoport több tucatnyi csatornája nem sugározhatja műsorait Lengyelországban.

A kétmilliárd dollár (azaz átszámítva 653,7 milliárd forint) értékű TVN médiacsoport az Egyesült Államok legnagyobb befektetése az országban

– összehasonlításképpen a legnagyobb költségvetésű magyar médiavállalkozás, az állami MTVA jövő évi büdzséje ennek csak az ötöde, 130 milliárd forint.

A helyzet amúgy itthonról nagyon is ismerős, hiszen ahogy itthon, úgy Lengyelországban is három fő szereplője van a tévés piacnak: az állami televízió (TVP), a kormánnyal szemben kritikus, külföldi tulajdonú kereskedelmi csatorna (TVN), és a kormányhoz inkább lojális, hazai tulajdonú tévé (Polsat). 2020-ban a Havas Media Group mérése szerint míg a TVN volt a harmadik legnézettebb televízió (az állami TVP1 és a Polsat után), a csoporthoz tartozó TVN24 volt a legnézettebb hírcsatorna az országban – szorosan az állami TVP Info előtt.

Itthon is próbált már fellépni a fellépne a vele szemben kritikus tévével szemben, hiszen 2014-ben a kormány az RTL-re szabta a reklámadó legmagasabb, 50 százalékos kulcsát. Azonban itthon pár hónap alatt a konfliktus elcsendesült: a reklámadó RTL-kulcsát – részben a német tulajdonosok lobbiereje, részben az európai intézmények hatására – visszanyesték, miközben a kormánykritikus hangvétel megmaradt.

Ezzel ellentétben a lengyel kormány konfliktusa a TVN-nel már szinte a nyílt háború szakaszába lépett: míg a kormánypártok pénteken megszavazták, hogy az amerikai tulajdonosnak kvázi el kell hagynia Lengyelországot, a tévécsatorna vasárnap az utcára vitte a nézőit. Az ország 126 városában indultak tüntetések, a legnagyobb demonstrációt éppen este 7-re, a TVN híradójának kezdetére hirdették meg Varsóban.

Tüntetők vasárnap délután Krakkóban – Fotó: Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl via Reuters
Tüntetők vasárnap délután Krakkóban – Fotó: Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl via Reuters

Ezzel párhuzamosan a csatorna vasárnap délelőtt petíciót is indított azért, hogy Andrzej Duda elnök ne írja alá a médiatörvény módosítását – ezt este 8 óra után már több mint 1,5 millióan írták alá.

A TVN mellett kiállt több napilap, hetilap és rádióállomás szerkesztősége, ahogyan az ellenzéki pártok képviselői is. Vasárnap este pedig a TVN programigazgatója, Edward Miszczak arról beszélt a varsói tüntetésen, hogy a PiS nyílt támadást indított a tévétársaság ellen:

„Nem a munkahelyemet jöttem megvédeni, hanem a távirányítónkat. Nem mondhatják meg nekünk, hova kapcsoljunk, és nem mondhatják meg azt sem, mit nézzünk. A saját műsorainkat akarjuk nézni”

– mondta Miszczak az elnöki palota előtt felállított pódiumon, hozzátéve: a törvény szerinte nem az amerikai tulajdonosaikról szól, hanem a szabad média elleni támadásról. A tüntetésen felszólalt az ellenzék vezető erejének számító Polgári Platform elnöke, Donald Tusk, és Varsó ellenzéki főpolgármestere, Rafał Trzaskowski is:

„Egy erős civil társadalom vagyunk, és nem hagyhatjuk, hogy visszatérjenek azok az idők, amikor a Szabad Európa Rádió megzavart adásait kellett hallgatnunk. Arra kérjük az elnököt, hogy álljon most az egyszer a civil társadalom mellé.”

Tüntetők a varsói elnöki palota előtt vasárnap este – Fotó: Slawomir Kaminski / Agencja Wyborcza.pl via Reuters
Tüntetők a varsói elnöki palota előtt vasárnap este – Fotó: Slawomir Kaminski / Agencja Wyborcza.pl via Reuters

Bár a kormányzó PiS-ből érkező elnök, Andrzej Duda eddig végig kitartott a Jog és Igazságosság vezette kormány lépései mellett, ennek a viszonynak akár szakítópróbája is lehet a médiatörvény módosítása. Duda ugyanis korábban nem zárta ki, hogy megvétózza a TVN ellen szóló törvényt.

A kormánypárt eközben továbbra is azzal védekezik, hogy az orosz és a kínai befektetésektől akarják megvédeni a lengyel médiát – de azért érezni a TVN-ellenes szándékot abban, hogy a kormányzati szócsőnek számító állami televízióban éppen vasárnap este sugároznak egy riportot a kritikus csatornáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!