5,4 millió eurót fizethetett a Pegasusért a lengyel kormány

2022. január 4. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel kormány 5,4 millió euróért vásárolhatta meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert. A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerint a kormány törvénytelenen módon, az Igazságügyi Alap forrásait felhasználva szerezte be a kémszoftvert – írja az Euractiv.

Az Igazságügyi Alap a lengyel bíróságok által kiszabott bírságokat gyűjti össze, az alap pénze a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére és a további bűncselekmények megelőzésére szolgál. A Gazeta Wyborcza cikke új megvilágításba helyezi azokat a közelmúltban megjelent információkat, amelyek szerint a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) ellenzéki képviselők megfigyelésére is használta a Pegasust.

A Pegasus beszerzését az Igazságügyi Alap pénzügyi tervének módosítása tette lehetővé, amelyet 2017-ben hagyott jóvá a parlament államháztartási bizottsága – írja a Gazeta Wyborcza. A napilap szerint Izrael néhány hónappal korábban, Beata Szydło lengyel és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója után döntött úgy, hogy eladja Lengyelországnak a Pegasus licencét. A lengyel igazságügyi minisztérium cáfolja a Gazeta Wyborcza állításait, azt közölték, hogy az alapot csak a bűnözés elleni küzdelemre lehet felhasználni.

A 2019-es parlamenti választások előtti hetekben a lengyel ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédjét, Roman Giertychet célozták meg a Pegasussal, két évvel később az igazságszolgáltatás kormánypárti ledarálása ellen küzdő kritikus ügyész, Ewa Wrzosek telefonját hekkelték meg a hírek szerint. Később kiderült, hogy a 2019-es választás előtt Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor mobilját is célba vették a szoftverrel, a telefonját összesen 33 alkalommal hekkelték meg 2019. április 26. és október 23. között.

Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor – Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor – Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette lengyel kormány sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy megrendelte-e a hekkeléseket, vagy megvásárolta-e a kémszoftvert. Stanislaw Zaryn lengyel nemzetbiztonsági szóvivő annyit mondott, hogy a kormány senkit sem hallgat le illegálisan, indokolt esetben szerez bírói végzést, és a kormánynak nincsenek megfigyeléseknél politikai motivációi. Mateusz Morawiecki miniszterelnök fake newsnak nevezte a Giertych és Wrzosek telefonjának meghekkeléséről szóló híreket. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter pedig azt mondta, nem tud illegális megfigyelésekről, de hozzátette, hogy Lengyelország nem tehetetlen, ha fel kell lépni bűncselekményekkel gyanúsított emberekkel szemben.

A Direkt36 még júliusban írt arról elsőként, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethették be azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kiberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. A kémszoftvert több, a kormánnyal kritikus újságíró, civil aktivista és gazdasági szereplő készülékén is megtalálták, de még Áder János köztársasági elnök testőrének és a fideszes elit pilótájának a telefonján is.

Bár a kormány hónapokig ködösített az ügyben, Kósa Lajos novemberben egy újságírói kérdésre elismerte, hogy a magyar kormány beszerezte a kémszoftvert. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az Európai Parlament képviselői delegációjának budapesti látogatásakor beszélt arról, hogy a Pegasus kémszoftver használata minden esetben jogszerűen történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!