A világ legkorruptabb vezetőit rangsorolta egy nemzetközi szervezet, Alekszandr Lukasenko végzett az élen

2021. december 27. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legkorruptabb vezetőjének választotta a 2021-es évben Alekszandr Lukasenkót az egyik legismertebb korrupcióellenes civil szervezet, az OCCRP (Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt). Az osztrák Kronen Zeitung arról írt, hogy az 1167 jelölt közül még négyen fértek fel a képzeletbeli rangsor elejére, köztük Sebastian Kurz osztrák exkancellár, aki idén több kirobbant korrupciós ügye miatt mondott le a hivataláról.

Rajtuk kívül a döntősök közé jutott Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Bassár el-Aszad szíriai diktátor és Asraf Gáni, aki Afganisztán elnöke volt egészen idén nyárig, amíg a tálibok át nem vették a hatalmat az országban.

Ez volt az első alkalom, hogy az OCCPR vezetői egyhangúlag ítélték oda a díjat a győztesnek – a belarusz vezető, Alekszandr Lukasenko viszont kiemelkedett a jelöltek közül például azzal, hogy

  • állami pénzeket juttatott a Lukasenko családhoz közel álló oligarcháknak,
  • megsértette a nemzetközi légi közlekedési törvényeket a Ryanair utasszállító repülőgépének eltérítésével,
  • menekültválságot idézett elő a lengyel–belarusz határon azzal, hogy közel-keletiek ezreit csábította Belaruszba,
  • valamint hamis gyógymódokat és félrevezető információkat terjesztett a koronavírusról.

A 67 éves Lukasenko, aki 1993 óta áll a posztszovjet állam élén, még tavaly augusztusban csalta el az elnökválasztásokat – olyannyira, hogy évtizedek óta nem látott tömegtüntetéseken követelték a lemondását az elnöki posztról. A kezdeti zavar után a belarusz rezsim brutálisan válaszolt az ellene felkelőknek: éles lőszert vetett be a tiltakozók ellen, az ellenzék vezető alakjait pedig emigrációba kényszerítette – köztük az elnökválasztáson ellene elindult Szvetlana Tyihanovszkaját is.

Alekszandr Lukasenko a lengyel–belarusz határ belaruszi oldalán felállított menekülttáborban – Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik via AFP
Alekszandr Lukasenko a lengyel–belarusz határ belaruszi oldalán felállított menekülttáborban – Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik via AFP

Lukasenko közben igyekszik bebetonozni a hatalmát: az MTI arról ír, hogy az új belarusz alkotmánymódosítással újabb két ciklusra, egészen 2035-ig megválasztathatná magát elnökké az „Európa utolsó diktátoraként” is emlegetett vezető.

Emellett garantálnák a volt elnökök mentelmi jogát a hivatali idejük közben elkövetett bűncselekmények miatti eljárásokban – ezzel feltehetőleg Lukasenko még arra is felkészülne, ha legkésőbb 81 éves korában nem egy baráti utód követné őt az elnöki poszton.

Az OCCPR szerint egyébként a döntős helyre került többi politikus is megérdemelné az év legkorruptabb politikusa címet: Drew Sullivan, a szervezet társalapítója szerint „lélegzetelállító” volt Asraf Gáni korrupciója és az elnöki posztra való alkalmatlansága – és miközben a népét „nyomorúságban és halálban hagyta”, őt már várták az „Egyesült Arab Emírségeknek nevezett erkölcsi pöcegödörben”. Az afganisztáni háború végéről és a tálibok hatalomátvételéről is beszámoltunk részletesen, itt például egy videóriportban.

Aszad szíriai polgárháborúja még mindig nem ért véget, Erdoğan kormánya pedig a szervezet szerint állami tulajdonú bankok segítségével mosott tisztára kínai vagyonokat iráni olajért. Bár a szervezet némiképp félrevezető módon Sebastian Kurznak tulajdonítja az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache ibizai történetét, az idén októberben lemondott, majd decemberben a pártelnökségtől is visszavonult kancellár története is hangos volt a korrupciós vádaktól – melyekről itt számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!