Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár

Legfontosabb

2021. október 9. – 19:58

frissítve

Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár
Sebastian Kurz osztrák kancellár – Fotó: Georg Hochmut / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár. Átmenetileg az eddigi külügyminiszter, Alexander Schallenberg veheti át a kancellárságot. Kurz azt szeretné, ha az Osztrák Néppárt (ÖVP) többi minisztere a helyén maradna – írja a Der Standard.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a napokban házkutatásokat tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Kurznál és a közvetlen környezetéhez tartozó politikusoknál. A WKStA szerdai akciói arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak arra, manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Az osztrák kormányválságot okozó botrányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

„Figyelni kell a számolásnál.” „Hihetőnek kell lenni az eredményeknek” – egyebek mellett ilyen gyanús üzenetek utaltak arra, hogy Ausztriában manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzen a pénzügyminisztérium megbízásából. Az ügyészség szerint az Österreich című újság tetemes hirdetési pénzért címlapon támogatta az eddigi osztrák kancellár felívelő karrierjét. Az ügyészség tíz embert gyanúsít korrupcióval, az egyik Sebastian Kurz kancellár.

Kedden bizalmatlansági indítványt akartak benyújtani Kurz ellen. Péntek este az osztrák kancellár azt mondta, hogy nem mond le tisztségéről, ő és kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll az elkezdett munkát folytatni. Hangsúlyozta, hogy „meggyőződéses demokrataként természetesen elfogadná, ha a parlamentben másnak lenne többsége”. Újfent visszautasította azonban az ügyészségi eljárásban ellene megfogalmazott gyanút.

Kurz frakcióvezetőként folytatja

A Der Standard beszámolója szerint Werner Kogler alkancellár a közelmúltban „alkalmatlannak” minősítette Kurzot, és ultimátumot adott neki: ha a kancellár nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor a Nemzeti Tanács keddi rendkívüli ülésén az összes párt bizalmatlansági szavazást fog kezdeményezni vele szemben. Kurz a szombat esti sajtónyilatkozatában ismét hamisnak nevezte az ellene felhozott vádakat, és elmondta, hogy a lemondása nem jelenti a vélt bűnössége beismerését.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint Kurz azzal indokolta lemondását, hogy így akarta elkerülni a hónapokig tartó káoszt és patthelyzetet, amit a bizalmatlansági indítvány benyújtása okozott volna. „Egy ilyen helyzetnek nem szabad személyes érdekekről, pártérdekekről vagy politikai taktikáról szólnia” – mondta Kurz, aki hozzátette: „A hazám fontosabb számomra, mint a személyem.”

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. – Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. – Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Kurz kifejtette, hogy az ÖVP minisztereitől a munka folytatást kérte, és Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolja az új szövetségi kancellárnak. Szerinte Schallenberg rendelkezik a kancellári tisztséghez szükséges diplomáciai képességekkel. Kurz nem vonul vissza teljesen a politikától: „Frakcióvezetőként visszatérek a parlamentbe, és kihasználom a lehetőséget, hogy cáfoljam a vádakat” – mondta.

Kurz lépése a koalíciós partner Zöldekhez alkalmazkodik: a Zöldek hangsúlyozták, hogy az ÖVP-vel együtt akarnak tovább kormányozni, de ez csak akkor lehetséges, ha Kurzot egy „feddhetetlen személy” váltja. Ha a Zöldek is megszavazták volna a Kurz elleni bizalmatlansági indítványt, akkor Alexander Van der Bellen szövetségi elnöknek kellett volna eltávolítania a kancellárt a hivatalából.

Marad a kormánykoalíció

Werner Kogler zöldpárti alkancellár az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciójának folytatását jelentette be szombat este. Kogler szombat esti közleményében üdvözölte Kurz lépését. „Ez a megfelelő lépés a további, felelős kormányzati munka és Ausztria külföldi megítélése szempontjából.”

„Azt a változatot fogadták el, amelyet a koalíciós partner ÖVP-nek javasoltunk” – hangsúlyozta Kogler. „Ez azt jelenti, hogy folytatni tudjuk a kormányzati munkát”. Kogler erről állapodott meg Alexander Van der Bellen osztrák államfővel, Kurzcal és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel, akit a kancellár az utódjának javasolt.

Kogler egyben bejelentette, hogy vasárnap egyeztetni fog Schallenberggel, akivel „eddig nagyon építő jellegű volt az együttműködés”. Kiemelte, hogy a koalíció folytatásával elfogadhatják végre a költségvetést, és folytathatják a kormányzat nagyszabású ökoszociális adóreformtervét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!