Az Egyesült Államok után Ausztrália is diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpiára

2021. december 8. – 06:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália is csatlakozik a pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjához, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezettírta a CNN. A döntést az ausztrál kormányfő jelentette be szerdán.

Scott Morrison szerint országa fontosnak tartaná a párbeszédet a pekingi kormányzattal az emberi jogok és az ujgurok lakta autonóm tartomány kínai helyzetéről, ám Peking elzárkózik ezek megvitatásától – adta meg a kormányfő a bojkott okát. (Az Egyesült Államok szerint Kína népirtással is vádolható Kína északnyugati részén lévő tartományban. Emellett Peking Tajvant érő fenyegetései is szerepet játszanak a bojkottban.)

A diplomáciai bojkott azt jelenti, hogy a sportolók részt vesznek a játékokon, de az ország hivatalos diplomáciai képviselői nem lesznek jelen a 2022-es, februári téli olimpián a kínai fővárosban.

A kínai vezetéssel szembeni vádak szerint Peking az ország területének ötödét kitevő – de csak 25 millió ember lakta – Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen átnevelő táborokat tart fenn a muszlim ujgurok százezreit bebörtönözve. A területen folyamatos megfigyelés alatt tartja a 12 milliós kisebbséget, szétválasztja az ujgur családokat, kényszermunkával dolgoztat tömegeket.

Az ujgurok kényszermunkájáról és a nyugati tiltakozásról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Az év elején az Egyesült Államok már bejelentette, hogy nem importál Kínából olyan termékeket, amelyek előállításával kapcsolatban ilyen gyanú felmerül. A gyanú szerint a börtönt jelentő táborok, a kínzások, nemi erőszak és a kényszersterilizálás is része az ujgurokkal szembeni politikának.

A közelmúltban olyan dokumentumok szivárogtak ki, amelyek szerint az ujgurok tömeges bebörtönzése közvetlenül a kínai elnökhöz, Hszi Csin-pinghez köthető. A pekingi vezetés visszautasítja a vádakat.

Ellenlépéseket tervez az Egyesült Államok által meghirdetett bojkottal szemben is, bár Peking konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem árult el.

A tervezett intézkedésekről Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján részleteket nem közölt, de hangsúlyozta, hogy

az Egyesült Államok megfizet majd a helytelen lépésért.

Csao szerint Washington

  • ideológiai elfogultság,
  • hazugságok és
  • szóbeszédek

alapján próbálja megzavarni az olimpiai játékokat, a bojkottal azonban csupán saját, ártó szándékát teszi világossá, tovább rombolva saját hitelét.

Frissítés: Szerda délután Boris Johnson miniszterelnök parlamenti kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy gyakorlatilag az Egyesült Királyság részéről is lesz diplomáciai bojkott, mert egyetlen miniszter vagy más hivatalos személy sem lesz ott az eseményen. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a sportesemények bojkottja nem észszerű, és továbbra is ez a kormány hivatalos álláspontja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!