A kínai elnökig vezetnek a szálak az ujgurokról szóló, frissen kiszivárgott dokumentumokban

2021. november 30. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

A kommunista párt felső vezetőihez, köztük Hszi Csin-ping kínai elnökhöz vezetnek azok a kiszivárgott dokumentumok, amelyek az ujgurok bebörtönzésével hozhatók kapcsolatba – írja a BBC.

A dokumentumokat az Uyghur Tribunal nevű független laphoz juttatták el, a tartalmuk egy része már eddig is ismert volt. A dokumentumok olyan beszédeket is tartalmaznak, amelyek elemzők szerint egyértelműen bizonyítják, hogy a kínai felső vezetés, egészen pontosan Hszi elnök, valamint Li Ko-csiang miniszterelnök is olyan kijelentéseket tett, amelyek közvetlenül vezettek el az ujgurellenes intézkedésekhez.

A nemzetközi jelentések szerint a muszlim vallású ujgur kisebbséget átnevelőtáborokba, börtönökbe zárják, és kényszermunkát végeztetnek velük. A gyerekeket elválasztják a családjuktól, a felnőtteket akaratuk ellenére sterilizálják. Az ujgurok által lakott Hszincsiangban a hivatalos adatok szerint csak 2017 és 2019 között 48,7 százalékkal csökkent a születések száma.

Kína következetesen tagadja, hogy sterilizálnák, bebörtönöznék vagy kényszermunkára köteleznék az országban élő ujgur népcsoportot.

Korábban az Egyesült Államok, Kanada és Hollandia is kijelentette, hogy amit Kína tesz az ujgurokkal, az kimeríti a népirtás fogalmát. Az amerikai kormány gazdasági szankciókat is bevezetett Kínával szemben: leállították a paradicsom és gyapot importját Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mert fennáll a gyanúja, hogy ujgur kényszermunkásokkal termelik azokat. Válaszul Kínában bojkottot hirdettek egyes amerikai márkák ellen.

Az emberjogi vitákról és a diplomáciai összetűzésről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!