Népirtásnak nevezte a távozó amerikai külügyminiszter, amit Kína művel az ujgurokkal

2021. január 19. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Népirtásnak, emberiesség elleni bűncselekményeknek minősül a kínai hatóságok fellépése a muszlim vallású ujgur kisebbség ellen – közölte utolsó hivatali munkanapján Mike Pompeo távozó amerikai külügyminiszter.

„A rendelkezésemre álló tények alapos tanulmányozása nyomán megállapítottam: a Kínai Népköztársaság a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt népirtást követ el Hszincsiang tartományban a többségében muzulmán ujgurok, illetve más etnikai és vallási kisebbségek ellen” – írta keddi közleményében Pompeo, aki hozzátette, hogy meglátása szerint a népirtás jelenleg is folyik. „Aminek szemtanúi vagyunk, az a kínai pártállam szisztematikus kísérlete az ujgurok megsemmisítésére.”

Az amerikai diplomácia vezetője kitért a kényszermunkáról és sterilizációról, a vallási szabadság korlátozásáról, illetve a több mint egymillió civil fogva tartásáról szóló vádakra. A nyilatkozat tovább fokozhatja az amúgy is komoly feszültséget az Egyesült Államok és Kína között, ami csak eszkalálódott a Trump-kormány utolsó napjaiban leginkább annak köszönhetően, hogy Trump előbb a Xiaomit, majd a Huaweit is feketelistára tette.

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal, mint az imádkozás vagy a külföldre utazás. Kína rendszeresen visszautasítja, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!