Trump elnöksége utolsó napjain feketelistára tette a Xiaomit

2021. január 14. – 23:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kormánya csütörtökön kilenc kínai vállalatot tett feketelistára, köztük a Xiaomit és a repülőgépgyártó Comacot, írja a Reuters az általuk megszerzett dokumentumra hivatkozva.

A tilalom azzal jár, hogy az amerikai cégek nem fektethetnek be a feketelistán lévő vállalatokba, valamint a már meglévő részesedésüket legkésőbb 2021. november 11-ig el kell adniuk. A washingtoni kínai nagykövetség, a Xiaomi és a Comac egyelőre nem kommentálta a hírt.

A távozó amerikai elnök, Donald Trump a novemberi választási veresége óta több tucat kínai céget tett tiltólistára, amelyekről az amerikai kormány úgy gondolja, hogy együttműködnek a kínai hadsereggel.

A Financial Times azt írja, a feketelistán van a CNOOC, az egyik fő kínai nemzeti olajvállalat is. Az elmúlt években olyan cégek kerültek kereskedelmi tiltólistára, mint a Huawei vagy a világ legnagyobb kereskedelmi dróngyártója, a DJI.

Amerikában egy 1999-es törvény előírja, hogy a védelmi minisztérium köteles összeállítani a kínai hadsereg tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló vállalatok listáját, a Pentagon eddig 35 ilyen vállalatot vett fel ebbe a körbe.

Frissítés (2021. 01. 15., 12:40): A Xiaomi az alábbi közleményt adta ki az Egyesült Államok intézkedésével kapcsolatban:

„A Vállalat minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működik. A Vállalat polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állít elő a lakosság számára. Megerősíti, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a ”Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának„, ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. A Vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket a Vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében.

A Vállalat mérlegeli a lehetséges következményeket és felméri azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait. Amint esedékessé válik, a Vállalat újabb nyilatkozatot fog tenni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!