Trump a Huaweibe is rúg még egy utolsót, mielőtt távozna

2021. január 17. – 21:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trumpnak már csak napjai vannak hátra amerikai elnökként, a hajrában azonban a jelek szerint igyekszik a lehető legtöbb intézkedést besűríteni. Az elnök felpörgette a kivégzéseket, gyorsan feketelistára tette a Xiaomit és úgy tűnik, hogy belerúg még egy utolsót a Huaweibe is. Egy kiszivárgott email, illetve belsős források szerint múlt héten a kínai cég több beszállítójával közölték, hogy megvonják az értékesítési licenceiket, és több tucat licenckérelmet terveznek visszautasítani – írja a Reuters.

Donald Trump nagyjából másfél éve háborúzik már a Huaweijel, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva gyakorlatilag ott tett keresztbe a kínai gyártónak, ahol csak tudott, ezt pedig meg is érezte a korábban szárnyaló cég. Az sem biztos, hogy Biden beiktatásával sokkal jobbra fordul majd a helyzetük, de aligha fogják siratni Trumpot, akinek adminisztrációja egy, a Reuters által megszerzett email alapján

egy rakás, a Huaweinek történő exportot lehetővé tevő licenckérelmet tervez visszautasítani, és legalább egy meglévő licencet akarnak visszavonni.

Belsős források alapján egyébként egynél több megvonásról van szó, és mások mellett az Intel is az érintettek között van, a levél alapján pedig az is kiderült, hogy a döntés elég széles körben fogja érinteni a félvezetőipar által előállított termékeket. Az akciót megelőzően nagyjából 150 kérelem állt benn a hatóságoknál, ami durván 120 milliárd dollár értékű terméket és technológiát jelent. Egy forrás szerint egészen eddig azért nem haladt a procedúra, mert a különféle érintett kormányügynökségek nem tudtak megegyezni abban, hogy engedélyezni kellene őket, vagy elutasítani.

A Reuters információt egyelőre sem a kereskedelmi minisztérium, sem a félvezetőgyártók ipari szövetsége nem kommentálta. Trump kereskedelmi háborúja egyébként nemcsak a Huaweit érintette rosszul, részben ennek köszönhető az is, hogy több autógyártó kényszerült a termelés leállítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!